Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u Venezueli

Dronom pokušali ubiti predsjednika, odgovornost preuzela tajanstvena pobunjenička skupina

Nicolas Maduro i njegova supruga Cilia Flores (Foto: AFP)
Nicolas Maduro i njegova supruga Cilia Flores (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Nicolas Maduro i njegova supruga Cilia Flores (Foto: AFP) Nicolas Maduro i njegova supruga Cilia Flores (Foto: AFP) Foto: Afp Nicolas Maduro (Foto: AFP) Nicolas Maduro (Foto: AFP) Foto: Afp Atentat na predsjednika Venezuele (Foto: AFP) Atentat na predsjednika Venezuele (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Atentat na predsjednika Venezuele (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro bio je meta neuspjelog napada u subotu u Caracasu dok je držao govor na na vojnoj svečanosti

Dronovi napunjeni eksplozivom eksplodirali su blizu mjesta na kojem je predsjednik Venzuele Nicolas Maduro držao govor u subotu, ali su i on i ostali članovi vlade neozlijeđeni, izjavio je venecuelanski ministar informiranja Jorge Rodriguez. "Imamo dokaz da je ovo bio pokušaj ubojstva. Nisu uspjeli", rekao je Rodriguez. "Predsjednik Maduro je iz napada izašao bez ozljeda i nastavlja s radom".

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete

Kako se vidi na televizijskim snimkama Maduro je iznenada prekinuo govor kojeg je držao u subotu u Caracasu na vojnoj svečanosti. U jednom trenutku dok je govorio Maduro je pogledao u nebo, a kamera je prikazala više desetaka vojnika kako trče prema Avenida Bolivar na kojoj se održavala svečanost. U pozadini su se čuli vriskovi.

Kako je dodao Rodriguez, u ovom "napadu" na Madura ozlijeđeno je sedam pripadnika Nacionalne garde. Prijenos predsjednikova govora odmah je prekinut nakon napada.

Predsjednik tvrdi da iza napada stoji kolumbijski predsjednik

"Danas su me pokušali ubiti", kazao je Maduro u razgovoru za venezuelansku radio-televiziju. "Ne sumnjam da ime Juana Manuela Santosa stoji iza toga". Maduro također tvrdi da iza atentata stoje i osobe koje žive u SAD-u i koje su ga financijski potpomgle. "Prema prvim rezultatima istrage, više osoba koje su financirale napad žive u SAD-u na Floridi", kazao je Maduro.

Venezuelanska vlada pak optužuje "ekstremnu desnicu", što je naziv kojim opisuje oporbu, da stoji za atentata. Incident se dogodio u trenutku dok u Venezueli vlada vrlo napeta politička i socijalna situacija. Zemlja je u dubokoj recesiji zbog loše ekonomske politike i pada cijena nafte, ograničen je uvoz i i vlada hiperinflacija. U zemlji vlada nestašica hrane, lijekova i robe široke potrošnje.

Odgovornost za napad preuzela tajanstvena pobunjenička skupina

Oprečno je vojnoj časti držati vladu sastavljenu od onih koji su zaboravili Ustav i koji obnašaju javnu dužnost na opscen način s ciljem bogaćenja", navodi se u tekstu kojeg potpisuje "Nacionalni pokret vojnika u košulji".

"Ne možemo tolerirati činjenicu da je stanovništvo gladno, da bolesni nemaju lijekova, da novac ne vrijedi, da obrazovni sustav ne obrazuje nego indoktrinira komunizam", nastavlja se u priopćenju.

"Narode Venezuele, da bi ova borba bila uspješna potrebno je da svi izađemo na ulice, bez povratka", dodaje se u priopćenju kojeg je u subotu navečer na YouTubeu pročitala novinarka Patricia Poleo, bliska oporbi s boravištem u SAD-u. Ovaj neuspio napad je dio "Operacije feniks", kazala je Poleo, tvrdeći da je tekst priopćenja dobila od pobunjeničke skupine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene