Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zdravstvene vlasti u Kambodži zbunjene su zagonetnom bolešću koja je u zadnja tri mjeseca odnijela desetke dječjih života u zemlji, a sve što o njoj znaju je da ta bolest nije ni ptičja gripa ni SARS i da vjerojatno nije zarazna.


Najmanje 56 djece od 57 službeno evidentiranih oboljelih je umrlo, pa Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i kambodžansko ministarstvo zdravstva govore o "nedijagnosticiranom sindromu". WHO je upozorio susjedne zemlje na tu veoma smrtonosnu bolest koja "počinje jakom vrućicom a nastavlja se respiratornim i/ili neurološkim simptomima uz pogoršanje dišnih funkcija".

Vezani članci Kakav nered - 4 Objavili tužne i uznemirujuće slike nereda u kojem žive, hitno im je potrebna pomoć Prehlada i viroza (Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL) Stotine hospitalizirane zbog misteriozne bolesti: Mučnina, nesvjestica, glavobolja...

>> Cijelo tijelo mu prekrivaju mjehuri, sada traži pomoć jer mu i djeca obolijevaju od iste bolesti

No zasad nijedan slučaj nije evidentiran izvan Kambodže. "Proučavamo iscrpne informacije iz bolničkih kartona i analiziramo svaki slučaj. Nadamo se ćemo uskoro znati više toga", rekao je Ly Sovann, pomoćnik direktora kambodžanske službe za kontrolu bolesti u priopćenju objavljenom zajedno s WHO-om. Beat Richner, švicarski pedijatar i osnivač dječjih bolnica Kantha Bopha koje primaju oko 85 posto teško bolesne djece u zemlji, rekao je da je od sredine travnja oboljelo 66 djece od sedam godina i mlađe, većinom dvogodišnjaci i trogodišnjaci, a samo je dvoje preživjelo.

"Sva djeca imaju encefalitis (upalu mozga) a u posljednjim trenucima života dobivaju akutnu upalu pluća s pucanjem plućnih alveola, zbog čega i umiru", kazao je. "Mislimo da je riječ o virusu ili o otrovanju, ili o oboma", dodaje. Premda se zasad ne može isključiti mogućnost zaraznosti bolesti, Richner nije zabilježio dva slučaja u istoj obitelji ni prijenos bolesti na bolničko osoblje. Ni WHO ne smatra da je riječ o grupnoj zarazi, premda većina oboljelih dolazi iz središta i s juga zemlje.

"Možda je posrijedi kombinacija različitih bolesti s istom kliničkom slikom, ali uzrokovanih različitim patogenima", rekla je pak Nima Asgari, stručnjakinja WHO-a za javno zdravstvo za Kambodžu. Samo u lipnju hospitalizirano je više od 5.000 djece s oblikom hemoragijske tropske groznice koju prenose komarci i tek 34 djece oboljele od zagonetne bolesti. "Tu je najveći problem", ocijenio je Richner. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.