Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanska nevladina organizacija Oxfam upozorila je na alarmantne učinke klimatskih promjena u Tadžikistanu, siromašnoj zemlji središnje Azije, zbog topljenja ledenjaka i nestašice vode koji destabiliziraju regiju, prema izvješću objavljenom u srijedu.


'Stanovništvo Tadžikistana, čiji veliki dio već osjeća pogubne posljedice klimatskih promjena, sljedećih će 40 godina trpjeti i teže učinke ako se odmah ne poduzmu neke mjere', piše Oxfam. Izvješće nazvano 'Na rubu ponora? Klimatske promjene i siromaštvo u Tadžikistanu', upozorava da topljenje ledenjaka planinskog lanca Pamir i nestašica vode mogu imati teške posljedice za regionalnu stabilnost. 'Ako se ledenjaci nastave topiti i ako zemlja i dalje bude izložena ekstremnim meteorološkim uvjetima, ispaštat će nebrojeno mnogo ljudi. Već za 1,5 milijuna ljudi nedostaje hrana i ako se klimatske promjene nastave, taj broj će biti i veći', primijetio je Andy Baker, direktor Oxfama u toj zemlji, najsiromašnijoj iz bivšeg SSSR-a. On je naglasio da bi to moglo imati domino učinak na cijelu središnju Aziju, jer bi se zemlje regije mogle sukobiti zbog sve manjeg broja izvora vode. (Hina)

Vezani članci Prije i poslije (Foto: Facebook/TheAddictsDiary) Droga ih je potpuno uništila, ali uspjeli su se oporaviti pa su se pohvalili čudesnim transformacijama Slika nije dostupna Arktik za 30 godina ostaje bez leda!?