Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Topljenje ledenjaka, nestašica vode

Tadžikistan na rubu ponora zbog klimatskih promjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska nevladina organizacija Oxfam upozorila je na alarmantne učinke klimatskih promjena u Tadžikistanu, siromašnoj zemlji središnje Azije, zbog topljenja ledenjaka i nestašice vode koji destabiliziraju regiju, prema izvješću objavljenom u srijedu.

'Stanovništvo Tadžikistana, čiji veliki dio već osjeća pogubne posljedice klimatskih promjena, sljedećih će 40 godina trpjeti i teže učinke ako se odmah ne poduzmu neke mjere', piše Oxfam. Izvješće nazvano 'Na rubu ponora? Klimatske promjene i siromaštvo u Tadžikistanu', upozorava da topljenje ledenjaka planinskog lanca Pamir i nestašica vode mogu imati teške posljedice za regionalnu stabilnost. 'Ako se ledenjaci nastave topiti i ako zemlja i dalje bude izložena ekstremnim meteorološkim uvjetima, ispaštat će nebrojeno mnogo ljudi. Već za 1,5 milijuna ljudi nedostaje hrana i ako se klimatske promjene nastave, taj broj će biti i veći', primijetio je Andy Baker, direktor Oxfama u toj zemlji, najsiromašnijoj iz bivšeg SSSR-a. On je naglasio da bi to moglo imati domino učinak na cijelu središnju Aziju, jer bi se zemlje regije mogle sukobiti zbog sve manjeg broja izvora vode. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crne prognoze Arktik za 30 godina ostaje bez leda!? Slika nije dostupna Ubrzane klimatske promjene Razina mora 2100. viša za 1,6 metara?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene