Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tadić: Očekujem od RH ispriku za zločine nad pripadnicima mog naroda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je da srpski narod godišnjicu akcije 'Oluja', u kojoj je ubijeno i nestalo blizu 2.000 ljudi, oplakuje kao dan velike tuge i nesreće, te da očekuje od Hrvatske ispriku za zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda.

'Dobro je poznato da sam uputio ispriku svim narodima za zločine koje su počinili pripadnici moga naroda. Nisam čuo riječ isprike predstavnika drugih država za zločine koji su učinjeni nad pripadnicima srpskog naroda', kazao je Tadić na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna On će vam promijeniti život Fashion Guru vas poziva na audiciju! Slika nije dostupna 'Loša situacija' Tadić pesimističan po pitanju srpske kandidature za EU

Zatražio je od hrvatskih vlasti da ispitaju zločine počinjene za vrijeme vojno-redarstvene akcije 'Oluja' 1995. godine, kao i da se intenzivira i ubrza potraga za nestalima u toj akciji.

'Tražim i da se izvrši ekshumacija i da se oni ljudi, pripadnici moga naroda koji žive u neizvjesnosti o sudbini najbližih, rasterete muka. To je obveza i Srbije kad su u pitanju žrtve drugih naroda', kazao je Tadić

Srbijanski predsjednik je rekao da je u 'Oluji' ubijeno ili nestalo oko 1600 Srba, a iz Hrvatske protjerano je njih oko 250 tisuća.

Ispriku, kazao je Tadić, očekujem zbog obitelji žrtava i budućnosti odnosa zemalja nastalih od bivše SFRJ, koje neće moći ući u Europsku uniju dok ne riješe ta pitanja, pri čemu nije dovoljna tek suradnja s Haškim sudom, već i konkretan rad državnih institucija na pronalaženju žrtava.

'Kao što inzistiramo na poštivanju europskih vrijednosti u Srbiji, inzistirat ćemo na poštivanju europskih vrijednosti i u svim državama regije, uključujući i Hrvatsku. Ovo je pitanje od kojega, kao predsjednik države, neću odustati', reka je Tadić.

Politika pomirenja u regiji u interesu je Europske unije i naroda i država regije.

Srbijanski predsjednik rekao je također da Srbija ne odustaje od dva najveća državna interesa Europe i Kosova, ali neće pristati niti na ucjene radi ispunjenja tih ciljeva. U svome prvom obraćanju novinarima nakon uhićenja te izručenja Haškome sudu optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića, Tadić je u nedjelju rekao da je Srbija dokazala da surađuje ICTY-jem i da će tu suradnju i nastaviti stoga na nju nije potrebno činiti nikakve nove pritiske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene