Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pregovaračka pozicija Srbije je ta da ne prihvaća nijedno rješenje koje Kosovo vodi ka neovisnosti, izjavio je srbijanski predsjednik Boris Tadić.


On je najavio da su 18. i 19. prosinca prvi datumi kada se u međunarodnim institucijama može raspravljati o izvješću posredničke 'trojke' i dodao da do ožujka sljedeće godine ne očekuje bilo kakav značajniji međunarodni akt.

Vezani članci Zastava Kosova (Foto: AFP) Stanovnici ove europske države vlastitu zastavu zovu "ručnikom" i imaju čak 4 pozivna telefonska broja Slika nije dostupna Srbija traži da vijeće sigurnosti UN-a poništi neovisnost Kosova

Tadić je ponovio da prijedlog Beograda za status Kosova
podrazumijeva model suštinske autonomije s rokom od 20 godina, uz mogućnost da se po isteku tog razdoblja ponovno sjedne za pregovarački stol i s međunarodnim posrednicima traži neko buduće rešenje.

'Još itekako verujem u mogućnost postizanja kompromisnog rešenja, iako stižu mnogi signali da je to gotovo nemoguće', kazao je predsjednik Srbije.

Istodobno, srbijanska Vlada, prema navodima nekih ministara, priprema Akcijski plan za slučaj da Priština jednostrano proglasi neovisnost. Prema odluci Vlade sva ministarstva moraju u sljedećih sedam dana izraditi akcijske planove kako bi se zaštitila prava Srba i nealbanaca na Kosovu u slučaju proglašenja neovisnosti.

Ministar gospodarstva i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da se 'detalji tih akcijskih planova ne mogu iznositi u javnost i da će se po njima djelovati samo u slučaju negativnog scenarija na Kosovu'.