Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u četvrtak navečer da nastupi hrvatskih političara i zastupnika pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu kvare odnose Srbije i Hrvatske, prenijela je Radio televizija Vojvodine.


Predsjednik Tadić je na Paliću pokraj Subotice novinarima izjavio da je iznošenje ‘neistinitih tvrdnji hrvatskog predstavnika pred Međunarodnim sudom u postupku za ocjenu legalnosti jednostrano proglašene neovisnosti Kosova miješanje u unutarnje stvari Srbije’. ‘Očekujem da hrvatski dužnosnici definiraju svoju poziciju i nadam se da to nije namjera da se naši odnosi spuste na nižu razinu’, rekao je Tadić, i podsjetio da su dobrosusjedski odnosi pretpostavka europskih integracija svih zemalja Zapadnog Balkana.

Vezani članci Ankete daju prednost Albinu Kurtiju Kosovo na izborima u kojima se nova generacija suprotstavlja staroj: "Mi dolazimo, oni odlaze" Aleksandar Vučić Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...''

>> Hrvatska pred sudom brani legalnost proglašenja Kosova

S druge strane, prenosi RTV, Tadić je istaknuo da su potpuno neutemeljene ocjene iz Hrvatske da Srbija ima neiskrenu politiku prema Bosni i Hercegovini (BiH). ‘Srbija ostaje svom snagom privržena Daytonskom sporazumu, i očekujemo da se predstavnici naroda u BiH dogovore o budućim rješenjima u toj zemlji’, rekao je Tadić. Predsjednik Tadić je objasnio da bi Srbija neiskrenom politikom u odnosu na cjelovitost BiH ugrozila vlastiti teritorijalni integritet, ali i narušila svoj kredibilitet u postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. (Hina)