Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ubrzani tehnološki napredak u zemljama u razvoju pridonio je povećanju dohotka i smanjenju udjela stanovništva koje živi u apsolutnom siromaštvu sa 29 posto, koliko je iznosio 1990., na 18 posto u 2004. godini, navodi se u izvješću Globalni ekonomski izgledi za 2008. godinu.


Unatoč tim ostvarenjima, tehnološki raskorak između bogatih i siromašnih zemalja i dalje je golem, a kapacitet gospodarstava u razvoju u pogledu usvajanja novih tehnologija i dalje slab.

Vezani članci Hrvatska poljoprivreda je nedostatna - 2 Krvna slika hrvatskog sela otkrila zanimljive informacije: Sad se zna što uzgajamo manje, a proizvodnja čega se unatoč krizi povećala Ovako je počelo... ''Tako je počelo, a pogledajte nas sad'': Ljudi dijele prekrasne prizore napretka kroz godine

"Tehnološki napredak ostvarivao se od 40 do 60 posto brže u zemljama u razvoju nego u bogatim zemljama u razdoblju od početka devedesetih godina 20. stoljeća do početka 21. stoljeća", kaže Andrew Burns, glavni ekonomist i glavni autor izvješća.

"No unatoč tome, zemlje u razvoju još moraju prijeći dug put, budući da razina tehnologije kojom se koriste predstavlja tek četvrtinu tehnologije koja se koristi u zemljama visokog dohotka", dodao je Burns.

U dijelu s naslovom "širenje tehnologije u zemljama u razvoju," izvješće Svjetske banke ističe kako je nedavno ostvareni napredak posljedica veće izloženosti inozemnim tehnologijama.

Promatrana kroz udio u strukturi BDP-a, razina uvoza visoke
tehnologije i izravnih stranih ulaganja udvostručila se od početka 90-ih godina 20. stoljeća.

"Jačanje trgovinskih i investicijskih kontakata sa zemljama visokog dohotka, često unaprjeđivani i migracijama, bili su ključni element tehnološkog napretka zemalja u razvoju," rekao je Uri Dadush, direktor Grupe za razvojne izglede Svjetske banke. 

"Međutim, otvorenost sama po sebi nije dovoljna. Da bi ove zemlje nastavile hvatati korak, dodatni napor treba uložiti u izobrazbu, upravljanje, osnovnu infrastrukturu i veze s migrantskim zajednicama."

U izvješću se naglašava da slabo širenje tehnologije unutar zemalja predstavlja prepreku tehnološkim postignućima u mnogim zemljama. Dakle, premda veliki centri i vodeća poduzeća u Brazilu, Indiji i Kini možda posluju na razini blizu globalne tehnološke granice, većina poduzeća u ovim zemljama posluje na razini nižoj od jedne petine najviše razine produktivnosti.

U izvješću se navodi da je poboljšanje primjene inozemnih
tehnologija od presudne važnosti za zemlje niske razine dohotka, ali i za zemlje srednje razine dohotka koje su već iskoristile komparativne prednosti niskih nadnica, a ne prednosti usavršenih vještina i znanja.