Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kasetno streljivo

Svijet se zgraža nad odlukom SAD-a: "Nijedno pojedinačno oružje neće donijeti pobjedu"

Aktualno Galerija Ukrajini stižu kasetne bombe, ilustracija - 2 Ukrajini stižu kasetne bombe, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ukrajini stižu kasetne bombe, ilustracija - 1 Ukrajini stižu kasetne bombe, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ukrajini stižu kasetne bombe, ilustracija - 3 Ukrajini stižu kasetne bombe, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ukrajini stižu kasetne bombe, ilustracija - 4 Ukrajini stižu kasetne bombe, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ukrajini stižu kasetne bombe, ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
Pola svijeta zgraža se nad odlukom SAD-a o slanju kasetnog streljiva Ukrajini. Kijev se u međuvremenu hvali značajnim napretkom kod Bahmuta u protuofenzivi koja je proteklih tjedana dala male rezultate. Dok zabranjeno oružje tek treba stići, dočekali su svoje heroje iz Mariupolja.

Petorica bivših ratnih zarobljenika dočekana su kao heroji. Nakon ruskog zarobljeništva, više od 300 dana u Turskoj, u Ukrajinu su se vratili zapovjenici iz Mariupolja.

"Želim reći hvala gospodinu predsjedniku, cijeloj ekipi, želim reći hvala svima koji su pomogli pronaći ključ od ovih lisica i dali nam ga. Vratili smo se. I nastavit ćemo raditi svoj posao. Mi smo vojnici, prisegnuli smo", kazao je zapovjednik marinaca, branitelji Azovstala Serhij Volyinskij.

Bitka za Mirupolj bila je jedna je od najkrvavijih. Ubijene su tisuće civila. Ukrajinski branitelji izdržali su tri mjeseca u tunelima i bunkerima tvornice Azovstal.

Pročitajte i ovo Morski pas Bliski susret sa životinjom VIDEO Morski pas na smrt preplašio surfere: Pratio ih i kružio oko njihovih dasaka

Bitka je završila predajom Rusima. Uz posredovanje Ankare, ukrajinski zraobljenici pušteni su u rujnu prošle godine, pod uvjetom da će u Turskoj ostati do kraja rata.

"Zahvalan sam turskoj strani i predsjedniku Erdoganu osobno na pomoći u oslobađanju našeg naroda", naglasio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Jedna strana zahvalna, a druga bijesna. Rusija, tvrde, za osobođenje nije znala, a Tursku optužuju za kršenje sporazuma. Nakon povratka zarobljenih branitelja Ukrajini bi trebala stići i nova pomoć iz SAD-a.

U 800 milijuna vrijednom paketu dolaze i kasetne bombe. Dopremanje zabranjenog oružja neće promijeniti tijek rata, smatraju stručnjaci.

Umirovljeni pukovnik američkih marinaca Mark Cabcian rekao je da su sva ta oružja korisna i učinkovita na bojnom polju. "Pomoći će Ukrajini u njezinoj borbi. Ali nijedno pojedinačno oružje neće donijeti pobjedu", dodao je.

Pročitajte i ovo Pala fasada u Zagrebu, ilustracija - 1 Žbuka se razletjela Opet pala fasada u Zagrebu, građani zabrinuti: "Ne hodam uz zid. Ako padne, neće baš po meni"

Kijev obećava da kasetno streljivo neće koristiti u Rusiji. Potez Amerike naišao je na osudu brojnih saveznika, nekih čanica NATO-a, UN-a, ali i Rusije.

"Trebali bismo zapamtiti da je Rusija već koristila kasetno streljivo u velikim razmjerima u ilegalnom agresorskom ratu protiv Ukrajine", naglasio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Zbog opasnosti i godinama nakon sukoba, brojnih civilnih žrtava,
više od 100 zemalja potpisalo je sporazum o zabrani takvog oružja.

Kasetno streljivo u Ukrajinu bi trebalo doći usred portuofenzive koje sporo napreduje. Kijev se ipak hvali napretkom kod Bahmuta i djelomično opkoljenim neprijateljem.

Kasetno streljivo o kojemu sada govori cijeli svijet, tijekom Domovinskog rata bilo je upotrijebljeno u agresiji na Hrvatsku.

Riječ je, među ostalim, o zvončićima koji su - zaostali baš iz tog razdoblja - prije nešto manje od dva mjeseca eksplodirali u Zagrebu.

Ima li ovakvo oružje uopće rok trajanja i što je kasetno streljivo, pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ivane Kopčić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene