Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žbuka se razletjela

Opet pala fasada u Zagrebu, građani zabrinuti: "Ne hodam uz zid. Ako padne, neće baš po meni"

Aktualno Galerija Pala fasada u Zagrebu, ilustracija - 1 Pala fasada u Zagrebu, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pala fasada u Zagrebu, ilustracija - 2 Pala fasada u Zagrebu, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pala fasada u Zagrebu, ilustracija - 3 Pala fasada u Zagrebu, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pala fasada u Zagrebu, ilustracija - 4 Pala fasada u Zagrebu, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Pala fasada u Zagrebu, ilustracija - 5 Galerija 1/10 >>
Novi dan, novo odlamanje opasne fasade u centru Zagreba. Još jednom, izbjegnuta je veća tragedija, ali do kada će sve ovisiti o pukoj sreći? Postavlja se i pitanje - tko je odgovoran, međutim zbog nejasne zakonske regulative nije moguće uvijek dati pravi odgovor. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Sinoć oko 22 sata u središtu Zagreba opet su letjeli komadi fasade. Pokidale su tendu ljekarne, iskrivili oluk, žbuka se razletjela na sve strane, a danas sve tako stoji. Hodanje Zagrebom očito je postalo kao ruski rulet.

"Ne hodam uz zid, nego hodam malo dalje. Ako padne, neće baš po meni", rekla je Marija za Dnevnik Nove TV te odgovorila na pitanje ima li na umu da fasade u bilo kojem trenutku mogu pasti: "Naravno da imam."

Pročitajte i ovo Morski pas Bliski susret sa životinjom VIDEO Morski pas na smrt preplašio surfere: Pratio ih i kružio oko njihovih dasaka

Nakon svakog slučaja - odmah se povuče i pitanje odgovornosti.

"Sustav ne funkcionira. Zgrade nisu zakonski dobro regulirane i zato mi nakon slučaja u Vlaškoj i Draškovićevoj postavljamo pitanje tko je odgovoran.

Da je to zakonski regulirano, ovo pitanje ne bismo postavljali - mi bi znali odmah kome bi se naplatila kazna. Problem u zgradama je taj što nema sankcija", objasno je suosnivač ZGRADOnačelnik.hr-a Tin Bašić.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da Grad radi sve što je u njihovoj nadležnosti.

"Upravitelj, a to je u najvećom postotku zgrada GSKG, čak 70 i više posto, može sugerirati predstavniku suvlasnika da se neki dio treba ukloniti nešto, a on ga može poslušati ili ne", rekao je Korlaet.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Konzistorij u rujnu Papa Franjo najavio imenovanje 21 kardinala: Većina će ih imati pravo izbora njegova nasljednika

"Tu onda kao sredstvo prisile nastupa komunalno redarstvo koje onda izdaje svoj nalog i ako nije došlo do postupanja - penalizira", dodao je.

U pravilu su odgovorni suvlasnici. Bašić je naglasio da se može tražiti odgovornost upravitelja ako upravitelj zgrade nije iašao na teren i napravi zapisnik.

Gradsko stambeno već je zatražilo postavljenje zaštitnih skela uz zgrade koje su ušle u program organizirane postpotresene obnove.
Ova u Draškovićevoj nije je dočekala, građane to ne čudi.

"Većinom je ovdje problem što se ovdje skela možda ni ne može stavit jer imamo tu zgradu ispod koja ima skelu i zagrađuje dijelom pješačku zonu, Kad bi i ona ušla u obnovu, pješaci bi morali hodati po cesti", rekao je Filip Bijuk koji živi u centru.

Bašić se nada da se ovakvi slučajevi više neće događati. "Nedaj Bože da je palo na bilo koga i da nekoga i ubije, onda ćemo imati jako velikih problem", naglasio je.

Problemi su već tu, i više se, kao ni fasade, ne mogu krpati kratkotrajnim rješenjima. Grad ima i programe potpore za obnovu pročelja, putem kojih subvencionira 80 posto cijene radova.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene