Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Strah od svinjske gripe prisutan je u cijelom svijetu, no na sjeveru Italije poprimio je novu dimenziju. Zbog bojazni tamošnjih vjernika u crkve su montirani aparati sa svetom vodom.


Budući da su vjernici na sjeveru Italije izrazili bojazan kako bi se svinjskom gripom mogli zaraziti koristeći komunalnu vodu u crkvenoj fontani ideja s aparatima ih je oduševila. 'To je zapravo postao hit', rekao je za Reuters župnik Pierangelo Motta, iz mjesta Capriano Briosco, udaljenom oko 50 kilometara od Milana.

Vezani članci Središće - 1 Hladan tuš za dio Zagrepčana: "Ovo je neizdrživo! Hoćete li nam barem smanjiti račune?" Stigao i odgovor iz HEP Toplinarstva Voda iz kanistera - 3 Stanovnici Sesveta bijesni: Vodu su čekali godinama, a onda im je iz Grada stigao hladni tuš - "Pa to je mojih 10 mirovina"

>> 'Promiče se strah od svinjske gripe zbog stvaranja profita'

'Ljude je prvo iznenadila ova tehnološka inovacija, ali su je ubrzo prihvatili s oduševljenjem', dodao je Motta. Aparat sa svetom vodom dizajniran je vrlo slično običnim aparatima. Ima infracrveni detektor koji reagira na pokret. 'Ovo je super. Zahvaljujući ovome više se ne bojimo da ćemo se zaraziti svinjskom gripom. To je prava stvar', rekla je Marta Caimmi, vjernica koja redovito posjećuje mjesnu crkvu.

Dispanzeri i u milanskoj katedrali

Ideja o aparatima svete vode postala je toliki hit, da se njezin izumitelj Luciano Marabese, priprema na izvoz. Navodno do sada ima već nekoliko tisuća narudžbi. Marabese je dodao kako su ljudi prestali koristiti crkvene fontane na sjeveru Italije i prije pojave svinjske gripe te da je prava šteta što crkva tamo polako gubi tu tradiciju, iako neki još uvijek dodiruju suho dno fontane, pretvarajući se da moče prst u mjesto gdje je nekoć tradicionalno bila sveta voda. Marabeseov izum koristi čak i katedrala u Milanu, što je ovom poduzetniku bila i više nego dovoljna preporuka za zvjezdani gospodarski uspon.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju