Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muenchenska nadbiskupija je potvrdila da Papa nije znao za odluku o povratku svećenika pedofila u njegovu tadašnju župu.


Sveta Stolica je u petak odbacila informacije objavljene u The New York Timesu po kojima je Joseph Ratzinger znao da je svećenik pedofil koji je 1980. boravio u njegovoj biskupiji radi liječenja, bio premješten u drugu župu. Po pisanju tog dnevnika, kardinal Joseph Ratzinger, budući papa Benedikt XVI., tada nadbiskup Muenchena, u siječnju 1980. predvodio je sjednicu na kojoj je potvrđen premještaj svećenika Petera Hullermanna iz Essena u Muenchen. Ratzinger je poslije obaviješten da se msgr. Hullermann vratio u pastoralnu službu, iako je trebao biti na liječenju.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Vatikan izrazio "stid i tugu" zbog izvješća o pedofiliji među svećenicima: "Uzrok su propusti nadređenih biskupa" Ilustracija (Foto: AFP) U SAD-u 300 svećenika pod optužbom za pedofiliju: Više od 1.000 djece zlostavljano

G. 1986., nakon njegova premještaja u Muenchen, taj je svećenik proglašen krivim za spolno napastovanje dječaka u jednoj drugoj bavarskoj župi. 'Napis u The New York Timesu ne daje nijednu novu informaciju. Muenchenska nadbiskupija potvrđuje da tadašnji nadbiskup (Joseph Ratzinger) nije znao za odluku o povratku msgr. H. u pastoralni rad u župi', ističe se u petak u priopćenju Muenchenske nadbiskupije, koje je u svojoj izjavi naveo predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice, msgr. Federico Lombardi.

>>Žrtva zlostavljanja: Roditelji bi me istukli da sam im rekao

'Nadbiskupija odbacuje svaku drugu inačicu kao čistu špekulaciju. Tadašnji generalni vikar, msgr. Gerhard Gruber, preuzeo je punu odgovornost za pogrješnu odluku da se H. vrati u župu', zaključuje se u priopćenju.Ovo je drugi dan zaredom da NYT objavljuje neugodne informacije za Vatikan. U četvrtak je list objavio da je budući papa prikrivao postupke jednog američkog svećenika optuženog da je spolno zlostavljao dvjestotinjak gluhe djece u jednoj školi u Wisconsinu, u SAD-u. (Hina)