Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući podaci

Svakom sedmom Nijemcu prijeti siromaštvo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Njemačkoj raste broj građana kojima prijeti siromaštvo, proizlazi iz podataka što ih je objavio njemački Savezni ured za statistiku.

Udio siromašnih stanovnika u Njemačkoj povisio se 2011. godine na 15,1 posto, u odnosu prema prošlogodišnjih 14,5 posto, prenio je dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Najveći rizik od siromaštva zabilježen je u Bremenu s 22,3 posto ugroženih i Mecklenburg-Vorpommernu s 22,2 posto. U 13 od ukupno 16 njemačkih saveznih zemalja prošle je godine porasla prijetnja siromaštva, unatoč rastu gospodarstva od tri posto.

Podatci o prijetnji siromaštvom otkrivaju još uvijek velike razlike u socijalnoj slici između njemačkog istoka i zapada. Na zapadu zemlje 2011. je bilo 14 posto građana ugroženih siromaštvom, dok je u istočnoj Njemačkoj, uključujući Berlin, ta stopa iznosila 19,5 posto.

Prema definiciji Europske unije, siromaštvom su ugroženi građani čija su primanja niža od 60 posto prosječnih primanja ukupnog stanovništva. Ankete su u Njemačkoj pokazale da su kućanstva s jednim članom ugrožena siromaštvom ako su im primanja niža od 848 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza mirovinskih sustava Trebali bi bezbrižno uživati u starosti, a bore se za goli opstanak: Spajanje kraja s krajem za neke je doživotan posao Gaza Pojas Gaze Poprište novog rata poznato je i kao najveći kavez na zemlji: Više od dva milijuna ljudi živi u siromaštvu i uz nestašicu vode i goriva

>> Njemački ustavni sud odlučuje o ECB-u

Samo u Mecklenburg-Vorpommernu i Thueringenu lagano se smanjio rizik od siromaštva.

'Obje savezne zemlje time su nastavile kontinuirano smanjenje iz proteklih godina i 2011. su dosegle dosad najnižu stopu ugroženosti siromaštvom', priopćio je Savezni ured za statistiku.

Na drugoj strani, najveći rast broja stanovnika ugroženih siromaštvom zabilježen je u Berlinu s 21,1 posto i u Sjevernoj Rajni-Westfaliji s 16,6 posto, što je vrhunac kontinuiranog rasta od 2006.

Namanji rizik od siromaštva bilježi Baden-Wuerttemberg na jugozapadu Njemačke, gdje siromaštvo prijeti tek svakom devetom građaninu.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene