Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestao protekle godine

Supruga nestalog odvjetnika negira da je s njim stupila u kontakt

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Supruga odvjetnika i disidenta Gaa Zhishenga koji je nestao prije godinu dana, zanijekala je da je stupila u vezu s njime, kao što su bili izjavili kineski dužnosnici, a prenijela nevladina organizacija.

'Otkako sam prije godinu dana morala otići u Sjedinjene Države zajedno s naše dvoje djece, nije bilo trenutka da se nisam brinula za njegovu sigurnost, ali odavno nemam nikakvih vijesti o njemu i ne znam gdje je', rekla je Geng He u izjavi za kineski Human Rights (HRIC).

Pročitajte i ovo Ilustracija, Miroslav Plišo Ne idu u pritvor Zaštitari swingerskog kluba pretukli sina poznatog odvjetnika, napadnuta i vozačica taksija. Pokušali i pucati na policajca, oglasio se otac Donald Trump u sudnici Svjedočio pred porotom Trump tuži svog bivšeg odvjetnika za više od 500 milijuna dolara: Nazvao ga rasistom i govorio povjerljive stvari

Proteklog vikenda Dui Hua Foundation (DHF), američka nevladina organizacija za ljudska prava, objavila je da je primila informaciju iz kineskog veleposlanstva u Washingtonu da odvjetnik trenutačno radi u Urumqiju, prijestolnici pokrajine Xinjianga, na sjeverozapadu Kine i da je stupio u vezu sa svojom ženom Geng He i s rodbinom u Kini.

Hao umro u zatvoru?

'Nemam nikakve mogućnosti provjeriti gdje je on sada i je li na sigurnom i na slobodi, osim ako kineska vlada ne dopusti mome mužu da izravno stupi u vezu sa mnom', ističe Geng He, kako prenosi HRIC, nevladina organizacija sa sjedištem u New Yorku i Hong Kongu. Odvjetnik kojeg su američki zastupnici predložili za Nobelovu nagradu postao je poznat pošto je stao u obranu kršćana, cyberdisidenata (kritičari vlasti koji se za širenje svojih ideja služe internetom), ali i pristaša Falun Gonga, duhovnog pokreta koji je Peking proglasio sektom i zabranio 1999.

Gao je nestao pošto je 4. veljače 2009. tajna policija došla po njega u selo u pokrajini Shaanxi, gdje je živio, navode organizacije za ljudska prava koje sada strahuju da je možda umro u zatvoru. Kina nije htjela ništa reći o njegovoj sudbini: 'Naša smo stajališta iznijeli više puta', rekao je 4. veljače glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu novinarima, preporučivši im da se 'obrate nadležnim vlastima radi dodatnih informacija'. 'Kina je pravna država i sve se radi po zakonu', kazao je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene