Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Independent otkriva

Suprug Therese May radi u financijskom gigantu koji zarađuje na tvrtkama koje izbjegavaju poreze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Theresa May, šefica britanskih konzervativaca i buduća britanska premijerka, obećala je riješiti problem neplatiša poreza u Velikoj Britaniji, poput Amazona i Starbucksa, no njezin suprug radi za tvrtku koja ostvaruje dobit, između ostalog, i od te dvije tvrtke.

Suprug Therese May, Phillip May, radi kao viši menadžer u jednoj od najvećih i najmoćnijih svjetskih financijskih institucija, Capital Groupu, koja kontrolira imovinu vrijednu 1,4 bilijuna dolara. U portfelju te tvrtke nalaze se i dioničarski udjeli u tvrtkama Amazon i Starbucks, obje koje je May citirala u obećanju datom u utorak, da će se razračunati s onima koji izbjegavaju plaćati porez u Velikoj Britaniji.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

Najnoviji podaci koje prenosi Independent, pokazuju da Capital Group, čije je sjedište u Los Angelesu, ima ogromne udjele u čitavom nizu moćnih kompanija, uključujući i investicijsku banku JP Morgan Chase, giganta u vojnoj industriji Lockheed Martinu, duhanskom gigantu Phillip Morrisu, Merck & Co te mnogim drugima.

Izvan financijskog sektora, Capital Group nije široko poznat, no potvrdili su da gospodin May za njih radi kao stručnjak za mirovinske fondove iz ureda u Londonu. "Phillip je menadžer za odnose s klijentima, koji održava kontakte s organizacijama i institucijama u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi osigurao da su oni zadovoljni uslugama Capital Groupa te da mi razumijemo njihove ciljeve. Phillip nije uključen u naša investicijska istraživanja ili aktivnosti menadžmenta portfeljima", rekla je za Independent glasnogovornica Capital Groupa.

Ipak, kompanija za koju razi zarađivala je na svojim investicijama u primjerice AMazon i Starbucks, tvrtke koje se kritiziralo za izbjegavanje plaćanja poreza u Velikoj Britaniji i koje je u svojem manifestu u utorak spomenula i buduća britanska premijerka May.

"Moramo pričati o porezu. Nije mi bitno je li riječ o Amazonu, Googleu ili Starbucksu: imate dužnost vratiti nešto, imate dug prema svojim sugrađanima, imate odgovornost plaćati poreze. Kao premijerka ću stati na kraj individualnom i korporativnom izbjegavanju plaćanja poreza", poručila je u svojem govoru May.

Ostaje zasad nejasno je li May svjesna da njezin suprug radi za tvrtku koja posluje s prozvanim tvrtkama. Samo u Amazonu, Capital Group ima paket dionica u vrijednosti 20 milijardi dolara. U JP Morganu taj udio iznosi sedam milijardi, u Phillip Morrisu devet, pet u McDonaldsu, 6.6 u Lockheed Martinu te 1,5 milijardi dolara u Ryanairu.

Iz Starbucksa ističu da oni plaćaju poreze u Velikoj Britaniji te da odd 2014. imaju i sjedište za europsko tržište u Londonu. U Amazonu su od 2015. godine počeli knjižiti svoju prodaju u Velikoj Britaniji, no još i prije toga su nijekali da izbjegavaju plaćanje poreza u tojo zemlji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene