Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Summit EU-Rusija završio bez odluka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici EU-a i Rusije zaključili su poludnevni summit u Portugalu u veseloj atmosferi smijeha i šala, no nisu donijeli nikave odluke o ključnim pitanjima.

"Bio je ovo konstruktivan summit, pozitivan događaj. Ostvarili smo nekoliko značajnih koraka u pravcu produbljivanja odnosa između Rusije i EU-a", rekao je portugalski premijer Jose Socrates, domaćin sastanka
na vrhu u gradu Mafri blizu Lisabona.

Pročitajte i ovo Sastanak čelnika EU s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana - 2 Berlinski proces U Tirani održan sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana: "Vidljivo je da su Srbija i Kosovo opterećene prošlošću, Brnabić i Kurti nisu ni milimetra uzmaknuli od svojih stavova" Slika nije dostupna Završen summit u Brnu

Ruski predsjednik Vladimir Putin, čiji drugi i posljednji
predsjednički mandat završava u ožujku, suglasio se sa Socratesom. 

"Zadovoljni smo rezultatima summita, koji je održan u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi", rekao je Putin.

Prije pet mjeseci, kada su se dvije strane susrele u ruskom gradu Samari, atmosferu su narušavala međusobna optuživanja oko pitanja ljudskih prava.

Atmosfera danas i nije mogla biti puno drukčija, jer su se
Socrates, Putin, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, opuštali i uživali.

EU i Rusija potpisali su, ipak, sporazume o povećanju kvota za uvoz ruskog čelika i suradnji u borbi protiv trgovine narkoticima. 

Također su osnovali zajedničko tijelo za unaprijeđenje kulturne suradnje.

Putin je potvrdio da će Rusija pozvati promatrače OESS-a na
predstojeće parlamentarne i predsjedničke izbore i najavio da će EU i Rusija osnovati zajednički institut za praćenje stanja ljudskih prava, što su čelnici Unije pozdravili.

No, ključna pitanja koja su se postavljala uoči summita ostala su neriješena. 

Dva od njih, poljski veto na budući strateški sporazum
EU-Rusija u znak odmazde za rusku zabranu uvoza poljskog mesa i naknade koje europske zrakoplovne tvrtke moraju plaćati za prelijetanje ruskog teritorija, izrijekom su spomenuta na konferenciji za novinare.

"Strateški sporazum blokiran je zbog "unutarnjih razloga u EU" za koji se Rusija nada da će biti riješen "što prije", rekao je Putin.

Planovi EU-a da se kompanijama koje proizvode i distribuiraju plin zabrani djelovanje na europskom tržištu izazvao je nezadovoljstvo Rusije i prije summita. 

Ruski dužnosnici kažu kako je ta mjera usmjerena k tome da se ruskog plinskog monopolistu Gazprom drži podalje Europe.

Organizatori su se nadali da će sastanak dovesti odnose dviju strana "u relativnu normalu", nakon razdoblja zategnutosti, rekao je portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado.

Ta nada, barem se tako čini, ostvarena je sudeći po pohvalama europskih čelnika Putinovu držanju na posljednjem summitu kojem je bio nazočan u svojstvu ruskog predsjednika.

"Ne znam jesu li moji europski kolege sa mnom bili sretni ili ne, ili možda žele moj posao", rekao je Putin izazvavši smijeh čelnika EU-a i ponovio kako ne namjerava mijenjati ustav da bi ostao na vlasti.

Čak i pitanja kao što su budućnost Kosova i iranske nuklearne ambicije s lakoćom su svladana uz Putinov komentar kako se dvije strane "još razlikuju u osnovnom pristupu".

Samo je pitanje američkog nuklearnog štita u Poljskoj i Češkoj zaprijetilo dobroj atmosferi sastanka, zbog Putinova komentara da ga to podsjeća na kubansku nuklearnu krizu 1962. godine. 

Vodeći ljudi EU-a nisu to komentirali.

Uzimajući u obzir napetosti uoči ruskih izbora, brojni promatrači najavljivali su da će to biti "prijelazni summit", s malo konkretnih rezultata.

Sudeći po nasmiješenim licima okupljenih čelnika pred kamerama, čini se da su najave bile točne.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene