Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozlijeđeno 6 osoba

Sukobi u Aleksandriji prije druge faze referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šest je osoba ozlijeđeno u sukobima prosvjednika u Aleksandriji, uoči druge faze referenduma o novom ustavu koji tjednima izaziva velike napetosti u zemlji.

U Aleksandriji su se islamisti koji se zalažu za novi ustav i njihovi liberalni protivnici međusobno gađali kamenjem, pa je intervenirala policija i razdvojila ih pomoću suzavca. Nasilja su se odvijala na prilazima velikoj džamiji u Aleksandriji, gdje je u sličnim sukobima prije tjedan dana ranjeno petnaestak osoba.

>>
Egipatski suci u štrajku protiv 'faraona' Morsija

Predloženi ustav je podijelio zemlju, jer se liberali i ljevica protive predloženim odredbama koje vode u islamizaciju i ograničavanje slobode. Egipatski predsjednik Mohamed Mursi i njegovi pobornici kažu da je novi ustav vitalan za nastavak egipatske tranzicije nakon rušenja Hosnija Mubaraka. U prvoj fazi oko 57 posto birača glasalo je za predložene ustavne promjene.

Referendum se prošle subote, također u ozračju nasilja, održao u deset egipatskih upravnih jedinica, među njima u Kairu i Aleksandriji, dok će se preostalih 17 administrativnih jedinica glasovati sutra. Oko 120.000 vojnika i 130.000 policajaca osiguravat će birališta. Vlasti su odlučile referendum održati u dva kruga zbog bojkota brojnih sudaca koji trebaju nadzirati tijek glasovanja.

Pretpostavlja se da će i na sutrašnjem glasovanju ustav dobiti zeleno svjetlo jer se bira na područjima koja su sklonija islamistima, kažu analitičari. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan Video rekonstrukcije piramide izazvao bijes javnosti Burne reakcije Snimka obnove egipatske piramide izazvala bijes javnosti: Zbog spornog videa zaustavljena velika rekonstrukcija

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene