Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Prosvjed protiv štednje

Sukobi štrajkaša i policije u Ateni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom općeg cjelodnevnog štrajka koji se u Grčkoj održava protiv strogih mjera štednje koje je najavila vlada, u Ateni su se prosvjednici sukobili s policijom, javile su agencije.

Budući da su bacali Molotovljeve koktele i kamenje, policija je na prosvjednike u blizini zgrade parlamenta i Politehničkog fakulteta ispalila suzavac kako bi ih rastjerala, dok je 50-ak tisuća štrajkaša prolazilo ulicama središta Atene, izvikujući parole uz zaglušujuću buku bubnjeva, javila je njemačka agencija dpa.

Pročitajte i ovo Radman i Malenica - 1 Sukob navijača Radman i Malenica posjetili Dinamove navijače u grčkim zatvorima: "Nastavljamo se brinuti za uvjete i sigurnost" Požar u Grčkoj Izvan kontrole Vatrena stihija u Grčkoj: Požar opet buknuo, pomoć šalje i Hrvatska

Oko 200 mladih, zamaskiranih i pod kacigama, u blizini sveučilišta razbijalo je izloge trgovina, banaka i ugostiteljskih lokala, dok su stotine okolnih trgovaca očajnički pokušavale spustiti metalnu zaštitnu roletu kako bi zaštitili svoje dućane od vandalizma.

Štrajk i prosvjedi su organizirani u znak protivljenja grčkih radnika mjerama koje je vlada, pod pritiskom EU i međunarodnih tržišta, najavila kako bi smanjila golemi dug države od 300 milijuna eura i zauzdala proračunski manjak. Paket mjera štednje vrijedan 4,8 milijardi eura, koji je vlada objavila prošli tjedan, obuhvaća povećanje poreza na dodanu vrijednost, smanjivanje plaća u javnom i državnom sektoru, zamrzavanje mirovina i povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu.

Prosvjednici u Ateni, uz bubnjanje, nosili su transparente i uzvikivali protuvladine slogane poput 'neće nas natjerati da mi platimo krizu'. Grčka je praktički paralizirana, već drugi put u dva tjedna, jer u štrajku sudjeluju kontrolori leta, brodarski sindikati, javni prijevoz, državne bolnice i škole, komunalne službe, policija, carina, vatrogasci te novinari svih medija.

Iako se većina Grka slaže s nužnošću poduzimanja mjera štednje, smatra se kako je predloženi paket usmjeren na pogrešne ljude, odnosno da najveći teret krize moraju podnijeti bogati slojevi i banke, piše britanska agencija Reuters.

'Mjere nisu pravedne. Mi to ne možemo izdržati, mi imamo djecu i obitelji za koje nam treba novac. Krizu bi trebali platiti bogati i banke', rekao je 60-godišnji prosvjednik Odiseas Panagopulos.

Grčki premijer George Papandreu rekao je kako 'suosjeća' sa štrajkašima, ali kako za bilo kakve druge poteze država jednostavno 'nema novaca'.

Analitičari smatraju da 24-satni štrajk neće utjecati na provedbu najavljenog paketa, ali i izražavaju strah kako bi ostvarenje tog cilja mogli ugroziti možebitni budući građanski neredi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene