Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tijekom općeg cjelodnevnog štrajka koji se u Grčkoj održava protiv strogih mjera štednje koje je najavila vlada, u Ateni su se prosvjednici sukobili s policijom, javile su agencije.


Budući da su bacali Molotovljeve koktele i kamenje, policija je na prosvjednike u blizini zgrade parlamenta i Politehničkog fakulteta ispalila suzavac kako bi ih rastjerala, dok je 50-ak tisuća štrajkaša prolazilo ulicama središta Atene, izvikujući parole uz zaglušujuću buku bubnjeva, javila je njemačka agencija dpa.

Vezani članci Grčka Pokušavaju spasiti sezonu: Zabranili necijepljenima ulaz u zatvoreni dio restorana i kafića Slika nije dostupna Zbog samoubojstva starca novi kaos na ulicama Atene

Oko 200 mladih, zamaskiranih i pod kacigama, u blizini sveučilišta razbijalo je izloge trgovina, banaka i ugostiteljskih lokala, dok su stotine okolnih trgovaca očajnički pokušavale spustiti metalnu zaštitnu roletu kako bi zaštitili svoje dućane od vandalizma.

Štrajk i prosvjedi su organizirani u znak protivljenja grčkih radnika mjerama koje je vlada, pod pritiskom EU i međunarodnih tržišta, najavila kako bi smanjila golemi dug države od 300 milijuna eura i zauzdala proračunski manjak. Paket mjera štednje vrijedan 4,8 milijardi eura, koji je vlada objavila prošli tjedan, obuhvaća povećanje poreza na dodanu vrijednost, smanjivanje plaća u javnom i državnom sektoru, zamrzavanje mirovina i povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu.

Prosvjednici u Ateni, uz bubnjanje, nosili su transparente i uzvikivali protuvladine slogane poput 'neće nas natjerati da mi platimo krizu'.

Grčka je praktički paralizirana, već drugi put u dva tjedna, jer u štrajku sudjeluju kontrolori leta, brodarski sindikati, javni prijevoz, državne bolnice i škole, komunalne službe, policija, carina, vatrogasci te novinari svih medija.

Iako se većina Grka slaže s nužnošću poduzimanja mjera štednje, smatra se kako je predloženi paket usmjeren na pogrešne ljude, odnosno da najveći teret krize moraju podnijeti bogati slojevi i banke, piše britanska agencija Reuters.

'Mjere nisu pravedne. Mi to ne možemo izdržati, mi imamo djecu i obitelji za koje nam treba novac. Krizu bi trebali platiti bogati i banke', rekao je 60-godišnji prosvjednik Odiseas Panagopulos.

Grčki premijer George Papandreu rekao je kako 'suosjeća' sa štrajkašima, ali kako za bilo kakve druge poteze država jednostavno 'nema novaca'.

Analitičari smatraju da 24-satni štrajk neće utjecati na provedbu najavljenog paketa, ali i izražavaju strah kako bi ostvarenje tog cilja mogli ugroziti možebitni budući građanski neredi. (Hina)