Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudovi u Bosni i Hercegovini krajnje su neučinkoviti u kažnjavanju korupcije što potiče dalje širenje te pojave, upozorio je bosanskohercegovački ogranak Transparency Internationala (TI) objavljujući izvješće o procesuiranju slučajeva korupcije pred sudovima i tužiteljstvima u toj zemlji tijekom 2009. godine.


Prema podacima koje je prikupio TI, protekle su godine sudovi u BiH izrekli 142 osuđujuće presude u slučajevima korupcije što je tek 0,9 posto od ukupnog broja osuđujućih presuda. TI ističe kako su i uz tako nizak postotak osuđujućih presuda sudovi izrekli čak 96 uvjetnih presuda, a tek njih 26 bile su zatvorske kazne.

Vezani članci MUP-ova antikorupcijska kampanja Nemojte kupovati jeftino - koštat će vas skupo: Pogledajte MUP-ovu antikorupcijsku reklamu Slika nije dostupna Kraj BiH? RS dobila svoj poštanski kod

Sudovi pri tom vrlo rijetko izriču mjeru oduzimanja protuzakonito stečene imovine.

TI posebno zabrinjavajućim smatra to što u sudskoj statistici dominira tzv. 'sitna korupcija' dok nekažnjeno prolaze slučajevi korupcije visoke razine u koje su uključeni počinitelji iz najviših društvenih i političkih slojeva.

'Sve ovo ukazuje na to da sudovi i tužiteljstva nisu pokazali dovoljno volje i zainteresiranosti da se slučajevi korupcije u BiH sveobuhvatno i ravnomjerno kazne', stoji u ocjeni TI. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju