Foto: AFP
Foto: AFP

Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček kaže kako Trumpov pobjednički govor predstavlja zaokret u odnosu na poruke koje je slao tijekom kampanje.


Stručnjakinja za komunikaciju, dr.sc. Gabrijela Kišiček za Dnevnik.hr komentirala je pobjednički govor novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Ističe kako njegov optimističan govor predstavlja zaokret u odnosu na poruke koje je upućivao tijekom predizborne kampanje.

"Trump je prepoznao kako je tijekom kampanje Amerika bila podijeljena i naglasio kako će njegov prioritet biti ponovno je ujediniti. Poručio je kako mu je važno da ga prihvate i oni koji nisu glasovali za njega", kaže Kišiček.

Stručnjakinja za komunikaciju kaže kako Trump one koji nisu glasovali za njega želi uvjeriti da će napraviti sve da ujedini ponovno Ameriku.

"Za razliku od prethodnih govora u kojima je bio vrlo agresivan i često apelirao na strah i ljutnju, Trump je sada bio puno mirniji, blaži i optimističniji. To je retorička karakteristika govora pobjednika. Uobičajeno je da se pohvalno govori o suradnicima, ali Trump je zahvalio i Hillary Clinton nakon svih napada na nju. Trump je priznao zasluge Clinton za Ameriku", kaže Kišiček.

Naglašava kako je riječ o retoričkoj taktici kojom Trump sada birače Hillary Clinton pokušava dobiti na svoju stranu i uvjeriti ih da je on predsjednik svih Amerikanaca.