Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strava u Kini

Strogo čuvana tajna: Stravična brojka poginulih nakon pucanja brane 1975. godine

Brana u Kini, Ilustracija (Foto: STR / AFP)
Brana u Kini, Ilustracija (Foto: STR / AFP) STR / AFP
Aktualno Galerija Brana u Kini, Ilustracija (Foto: STR / AFP) Brana u Kini, Ilustracija (Foto: STR / AFP) Foto: STR / AFP Brana u Kini, Ilustracija (Foto: LIU JIN / AFP) Brana u Kini, Ilustracija (Foto: LIU JIN / AFP) Foto: LIU JIN / AFP Mao Zedong (Foto: GREG BAKER / AFP) Mao Zedong (Foto: GREG BAKER / AFP) Foto: GREG BAKER / AFP +0 Zastava Komunističke stranke, Kina (Foto: WANG ZHAO / AFP) Galerija 1/4 >>
Kineske vlasti godinama su tajile stravičnu brojku poginulih nakon pucanja brane Banqiao. Brana je popucala 8. kolovoza 1975. godine nakon jakih kiša koje je sa sobom donio tajfun Nina. Riječ je o jednoj od najvećih nesreća u povijesti, ne samo Kine, već i svijeta.

Ukupna brojka poginulih uslijed pucanja brane, ali i od posljedica gladi i bolesti nakon stravične nesreće narasla je na 230.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..." Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore

Uoči tog kobnog 8.kolovoza 1975. godine radici su očajnički pokušavali popraviti branu, nakon snažnih kiša koje je donio tajfun Nina. Nakon što je poharao Tajvan, tajfun se obrušio na kopno. Iako se očekivalo da će tajfun oslabiti, on je skrenuo na sjever i proizveo više kiše na tom području, nego što padne u godinu dana.

Iako je vodostaj rijeke premašio kapacitet brane, vlasti nisu bile zabrinute, jer su bile uvjerene kako je brana, koju su izgradili Rusi, sigurna i konstruirana za svaku katastrofu. No, na žalost, to nije bilo tako, prenosi Ozy.com.

Chen Xing, jedan od vodećih kineskih hidrologa, sa zabrinutošću je promatrao izgradnju brane Banqiao 1952. godine. Predsjednik Mao Zedong, željan modernizacije zemlje, naredio je gradnju brana diljem Kine, kako bi unaprijedio zemlju, zaposlio ljude i ukrotio rijeke.

Brana u Kini, Ilustracija (Foto: STR / AFP) Mao Zedong (Foto: GREG BAKER / AFP) Foto: GREG BAKER / AFP

Xing je bio jedan od onih koji su upozoravali da se brane grade brzo i nepromišljeno. Na kraju je proglašen desničarskim oportunistom, zaradivši otkaz.

Do 17. kolovoza polavama je bilo pogođeno više od milijun ljudi, a voda se povukla tek za nekoliko tjedana. Iza sebe je ostavila opustošeno područje i na desetke tisuća mrtvih.

Vlast je tajila nesreću godinama, sve dok 1989. godine kinesko Ministarstvo vodnih reasursa i elektroprivrede nije objavilo izvješće u kojem su naveli da je proboj brane uzrokovao smrt više od 85.000 ljudi.

Studija kineskih znanstvenika, koji su, pretpostavlja se, imali pristup tajnim vladinim izvješćima, iz 1987. godine, je otkrila ukupnu brojka poginulih.

Brana u Kini, Ilustracija (Foto: STR / AFP) Brana u Kini, Ilustracija (Foto: LIU JIN / AFP) Foto: LIU JIN / AFP

Naveli su da je brojka uslijed pucanja brane, ali i od posljedica gladi i bolesti nakon stravične nesreće narasla na 230.000 ljudi.

Iako se radilo o tada najsmrtonosnijoj nesreći na svijetu, kontrola komunističke partije nad medijima tada je bila apsolutna, što se pokazalo i na ovom slučaju.
 

Brana u Kini, Ilustracija (Foto: STR / AFP) Zastava Komunističke stranke, Kina (Foto: WANG ZHAO / AFP) Foto: WANG ZHAO / AFP

Aktualno Baby boom na otoku: Ove godine na Ugljanu rođeno čak tri puta više beba Beba Lea Ivanov (Foto: Dnevnik.hr) Beba Lea Ivanov (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Park za djecu u Ugljanu (Foto: Dnevnik.hr) Park za djecu u Ugljanu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Načelnik Preka Jure Brižić (Foto: Dnevnik.hr) Načelnik Preka Jure Brižić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ravnatelj OŠ Valentin Klarin Preko Kristijan Smud (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Baby boom na otoku: Ove godine na Ugljanu rođeno čak tri puta više beba 1/4 >>

Aktualno Cro Cop se vratio, ali o sljedećoj borbi nije htio: ''Nije mi se ispunila najveća želja'' Mirko Filipović ( Photo: Igor Soban/PIXSELL) Mirko Filipović ( Photo: Igor Soban/PIXSELL) Mirko Filipović (Photo: Igor Soban/PIXSELL) Mirko Filipović (Photo: Igor Soban/PIXSELL) +0 Mirko Filipović (Photo: Igor Soban/PIXSELL) FIGHT! Cro Cop se vratio, ali o sljedećoj borbi nije htio: ''Nije mi se ispunila najveća želja'' 1/3 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene