Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KATASTROFALNI POŽARI

Zastrašujući prizori iz Australije: Vatra progutala područje veličine Hrvatske, raste broj poginulih. Muslimani i kršćani ujedinili se u molitvi za kišu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Australiji je izgorjela površina veličine Hrvatske, tlo izgleda kao da ga je prekrila lava.

Smrtonosni požari koji mjesecima haraju ogromnim površinama na istoku i jugu Australije ocijenjeni su kao najteža požarna sezona posljednjih godina. Poginule su 24 osobe.

Izgorjelo je oko šest milijuna hektara raslinja, što je otprilike veličina poput površine Hrvatske, piše CNN. Osim toga, razaranja i ogromni oblaci toksičnog dima koji stoje nad većim gradovima navode na pitanje - može li život u Australiji opstati?

Ekološka situacija neće se ubrzo promijeniti, a građani sve više pozivaju vlast na promjenu klimatske i energetske politike te prozivaju premijera Scotta Morrisona.

Američki i kanadski vatrogasci pomažu austrijskim kolegama

Brojni američki i kanadski vatrogasci još su od početka prosinca u Australiji i pomažu kolegama u borbi protiv vatrene stihije. U ponedjeljak na put prema Australiji kreće nova grupa, javlja News.com.

Ovo je prvi put od 2010. godine da SAD i Kanada šalju svoje vatrogasce i protupožarne stručnjake u Australiju. Među njima je i dvadeset vatrogasaca iz Kalifornije. "Radujem se što ću moći pomoći našoj australskoj braći i sestrama koji nam godinama pomažu", kazao je Jonathan Merager.

Američki su vatrogasci na prvoj liniji borbe protiv požara, rade danju i noću na prašnjavom i nepristupačnom terenu. U posljednjih mjesec dana iz SAD-a je na ispomoć poslano 100 američkih vatrogasaca, a planirano je slanje njih još 60.

Stephen Tulle iz kanadskog šumskog vatrogasnog centra kazao je da su u Australiji trenutačno 84 protupožarna stručnjaka i vatrogasca. Smješteni su u Queenslandu i na raspolaganju su australskim kolegama u razdoblju od šest tjedana. Kanađani time Australiji vraćaju pomoć primljenu tijekom 2017. i 2018. godine u Britanskoj Kolumbiji, gdje je u požarima poginulo 17 osoba, a izgorjelo 13 milijuna hektara.

Nebo krvavo crveno, tlo kao da je prekrila lava

Iz Australije neprestano stižu fotografije opožarenog područja na kojima tlo izgleda kao da je prekriveno lavom. U nedjelju je više desetaka požara naraslo do dosad nezabilježenih granica.

Nebo je krvavo crveno iznad australskog grada Edena. Zbog golemih oblaka dima zaustavljen je zračni promet do Canberre, a stanovnici na području pokrivenom dimom pozvani su da skrate boravak na otvorenom.

Muslimani i kršćani ujedinjeni u molitvi za kišu

Muslimani u Australiji pridružili su se kršćanima u javnoj molitvi za kišu koja bi spasila opožarenu zemlju, piše Daily Mail. Više od 50 sljedbenika islama, muškaraca, žena i djece, pridružilo se u nedjelju grupi kršćana u parku Bonython u Adelaideu.

U molitvi im se pridružio i svećenik Patrick McInerney iz Centra za kršćansko-muslimanske odnose. "Danas sam se pridružio svojim sestrama i braći muslimanima u zajedničkoj molitvi za kišu", kazao je.

Stravični požari odnijeli još jedan život

Jedan je muškarac preminuo od posljedica požara koji su preko noći harali jugoistokom Australije nakon "groznog dana" ekstremne vrućine i opasnih uvjeta. 47-godišnji muškarac preminuo je u noći sa subote na nedjelju od srčanog zastoja dok je pomagao prijatelju da spasi imanje u Batlowu, gradiću smještenom jugoistočno od Canberre, objavila je policija Novog Južnog Walesa u nedjelju ujutro.

Time je broj umrlih zbog požara od rujna narastao na 24. Požarima je pogođeno svih šest australskih saveznih država i jedan teritorij. Izgorjelo je više od 5 milijuna hektara zemlje. U subotu su u saveznim državama Novi Južni Wales, Victorija i Južna Australija zabilježene ekstremne temperature. U dijelovima Sydneyja registrirano je 48 Celzijevih stupnjeva i vjetrovi brzine 80 kilometara na sat.

Tijekom noći uništeno nekoliko stotina nekretnina

Još uvijek se ne zna kolika se šteta dogodila tijekom noći, no vlasti procjenjuju da je uništeno nekoliko stotina nekretnina. U nedjelju ujutro dio Novog Južnog Walesa i dalje nema struje, a tamo gori oko 170 požara. Dva od njih iznimno su opasna. "Jučer je bio grozan dan", rekao je šef vatrogasne službe te savezne države Shane Fitzsimmons.

Iako su se vremenski uvjeti u nedjelju poboljšali, na nekim mjestima stanje je i dalje "promjenjivo", dodao je. Premijerka Novog Južnog Walesa kazala je da su po vremenskim uvjetima, brzini, veličini i šteti koje su nanijeli zajednicama ovi požari "bez presedana". "Ne možemo se praviti da je ovo nešto što smo doživjeli i ranije, jer nismo", naglasila je u nedjelju.

Masovne evakuacije uz pomoć vojske

Vlasti u Victoriji i dalje provode masovne evakuacije uz pomoć vojske. U toj saveznoj državi gori pedesetak požara, od kojih je šest opasno. (Hina,M.V.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene