Zima u Rusiji, ilustracija
Zima u Rusiji, ilustracija Foto: Getty Images

Ruska javnost zgrožena je viješću da su roditelji satima ostavili sedmomjesečnu bebu na balkonu na iznimno niskoj temperaturi.


Sedmomjesečni dječak ostavljen je tijekom pet sati na balkonu na krajnjem istoku Rusije. Temperature su tijekom tog vremena pale do -7 stupnjeva i beba se smrzla. Lokalna policija otvorila je istragu o tom događaju.

Vezani članci Bajkalsko jezero Snimio prirodni fenomen koji se ne viđa tako često, pogledajte fascinantne prizore Aleksej Navaljni Nestao je liječnik koji je liječio Alekseja Navaljnog: Napustio lovačku bazu u šumi i nije se vratio

Prema prvim informacijama, roditelji su bebu ostavili na balkonu da spava. Regionalno Ministarstvo zdravlja savjetovalo je građane da ne ostavljaju djecu bez nadzora. "Morate uvijek znati gdje je i s kim vaše dijete", poručili su iz ministarstva.

"Jednako tako - brinite se i o drugoj djeci za koju vidite da su u opasnosti. Izgubljeni ili ozlijeđeni na ulicama, oni lako mogu postati žrtve niskih temperatura", dodaje se u upozorenju iz ministarstva. Navode i da je sve više djece u Habarovsku žrtva neznanja i nemara roditelja, pogotovo kad su u pitanju osnovne sigurnosne mjere, piše BBC.

Preliminarno izvješće o smrti sedmomjesečnog dječaka navodi da je uzrok smrti pothlađenost. Hipotermija se javlja u slučajevima kad je tjelesna temperatura opasno snižena zbog dugotrajnog izlaganja hladnoći, a može se dogoditi i kod blažih temperatura, ako izlaganje hladnoći traje dulje razdoblje.

Inače, držanje male djece na otvorenom i spavanje na svježem zraku nije rijetko u zemljama s hladnijom klimom. Iza toga stoji vjerovanje da je takvo izlaganje djece, čak i zimi, zdravo kod prevencije kašlja i prehlada. Osim u Rusiji, takvo vjerovanje može se naći i u nordijskim zemljama poput Finske i Norveške.