Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Strauss- Kahn i Tosovsky kandidati za čelnika MMF-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši francuski ministar financija Dominique Strauss- Kahn i bivši češki premijer i guverner središnje banke Josef Tosovsky dvojica su kandidata predloženih za novog direktora Međunarodnog monetarnog fonda.

Odbor izvršnih direktora MMF-a intervjuirat će kandidate početkom rujna i potom se sastati kako bi izabrao nasljednika sadašnjem čelniku Fonda Rodrigu da Ratu, koji će dužnost predati nakon godišnjeg zasjedanja MMF-a i Svjetske banke (WB) u listopadu.

Pročitajte i ovo Ilustracija porast za 2,6 posto Rusko gospodarstvo iznenadilo MMF: "To je ratna ekonomija" Slika nije dostupna Veća pomoć za članice izvan eurozone EU će MMF-u ponudi 75 milijardi eura pozajmica

Strauss-Kahn (58), francuski ministar financija 1997-99. i ranije ove godine kandidat za nominaciju Socijalističke stranke na predsjedničkim izborima, 10. srpnja predložen je kao kandidat EU za čelnika MMF-a.

Tosovsky (56), bivši češki premijer koji trenutačno vodi Institut za financijsku stabilnost pri Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu, predložen je 22. kolovoza kao kandidat Rusije.

U skladu sa 60-godišnjom tradicijom da zapadnoeuropske zemlje predlažu kandidata za čelnika MMF-a, a SAD kandidata za čelnika Svjetske banke, Straus-Kahn je favorit za izbor nasljednika Rodriga de Rata, iako su dužnosnici MMF-a obznanili da nemaju prigovora na kandidaturu Tosovskog, te da će provesti otvoren i transparentan izbor. Pored potpore EU-a, Strauss-Kahn uživa i snažnu podršku Sjedinjenih Država.

Rusija je izazvala čuđenje kada je krajem kolovoza kandidirala Tosovskog, a ruski dužnosnici su kazali kako je to legitiman izazov tradiciji da Europa bira čelnika MMF-a, a SAD čelnika Svjetske banke.

"Ne slaže se svatko s time. To nije pošteno prema vodećim zemljama svijeta", izjavio je tim povodom ruski ministar vanjskih poslova Aleksej Kudrin.

Bivši ruski premijer Jegor Gajdar, u nedavnom je komentaru u Financial Timesu nazvao zapadnoeuropsku hegemoniju nad MMF-om "reliktom kolonijalnih carstava Europe" i kazao kako Rusija ima pravo ukazati na tu neravnotežu moći.

Mnogi stručnjaci, posebno u zemljama u razvoju, taj sustav okrivljuju za netrpeljivost prema MMF-u i pozivaju na reformu te međunarodne finacijske institucije. Financial Times je u svom uvodniku nedavno ocijenio kako je taj učinak posebno štetan obzirom da rastuće globalne devizne rezerve čine da sredstva MMF-a djeluju patuljastvo. Sve je više "jedina imovina MMF-a politički legitimitet i intelektualni autoritet", ocijenio je list.

Stručnjaci kažu kako bi se svaka reforma morala usredotočiti na glasačka prava MMF-a, koja jamče više institucionalne težine SAD-u i zapadnoj Europi kroz kontroverzni sustav kvota.

Profesori ekonomije s Harvarda, Richard Cooper i Edwin Truman, predložili su 2006. da Fond razvije pravedniji sustav za utvrđivanje glasačkih prava 185 zemalja članica. U svom su članku preporučili da bi MMF trebao napustiti svoj skalu ekonomske 'otvorenosti', koju rabi pri utvrđivanju kvota, ocijenivši je arbitrarnom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene