Tatarska manjina na Krimu poznata je po nenasilnim prosvjedima. Njihov najveći strah je da ne dođe do eskalacije sukoba, u kojem bi, kako sami smatraju, prve žrtve bili upravo oni sami.


Prije 70 godina sovjetski vođa Jozef Staljin naredio je vojsci da nasilno raseli Tatare iz Krima, u Uzbekistan. Staljin je Tatare optužio za suradnju s nacistima.

Vezani članci Kalendar sa slikama Vladimira Putna (Foto: Reuters) - 2 Svaki mjesec u novoj pozi! Pripremite mjesto na zidu, stigao je novi kalendar Vladimira Putina Ruski predsjednik Vladimir Putin govori na konferenciji za novinare posljednjeg dana Foruma za pojas i cestu u Pekingu (Foto: AFP) Putin pozdravio zajedničko državljanstvo između Rusije i Ukrajine: "Prije ili kasnije to će dovesti do očekivanog rezultata"

Gotovo polovica protjeranog stanovništva umrla je od bolesti, gladi ili u takozvanom "krematoriju na kotačima", dok su njihove džamije uništene, a posjedi oduzeti.

Sve već viđeno prije 70 godina

Danas se Tatari, koji su se na Krim vratili tek nakon raspada Sovjetskog saveza, opet nalaze u sličnoj situaciji, suočeni još jednom s ruskim vojnicima.

PSIHOLOŠKI RAT: Rusi ipak demantiraju postavljanje ultimatuma Ukrajincima

"To jako plaši, sve smo to već vidjeli. Kad je moja majka pričala o tome što se dogodilo prije 70 godina, suze su joj navirale. Sad se brinem za svoju djecu i unučad", rekla je Zodije Salijeva reporteru Daily Maila na Krimu, Ianu Birrellu.

'Ne ubij'

Tatari broje 270.000 na Krimu, što znači da je svaki sedmi stanovnik Krima pripadnik te manjine. Oni na Krimu žive već 700 godina, odnosno otkad su na to područje došli s velikim Džingis Kanom.

Tijekom jučerašnjeg dana 200 tatarskih žena održalo je prosvjed za mir u Kamenki, predgrađu Simferopolja, prijestolnice Krima. Zajedno s djecom, držale su balone u bojama ukrajinske zastave i povikivale slijedeće: "Putine, naša djeca se boje tvojih zaštitnika" i "Ne ubij".

'Mi ćemo prvi patiti'

Tatarski vođe odbijaju priznati novu martionetsku vladu u Krimu, za koju kažu da su je formirali proruski militanti i koja svim sredstvima nastoji izboriti separatistički referendum.

Isto tako, tatarski vođe pozvali su zajednicu da ne nasjeda ruskim provokacijama, strahujući da je upravo to ono što Putin želi kako bi opravdao invaziju na Krim. No jedan lokalni novinar istaknuo je kako je tatarska manjina dobro organizirana i kako bi mogla izvući tisuće ljudi na ulice unutar jednog sata.

Ipak, priznaju kako se ne mogu boriti s jednom od najbolje opremljenih vojski u svijetu. Naime, tatari su poznati u svijetu po slučajevima nenasilnog pružanja otpora.

"Ako dođe do sukoba mi ćemo biti prvi koji ćemo patiti. Ovo bi mogla postati nova Jugoslavija", istaknuo je Usein Sarano, predstavnik tatarske manjine na Krimu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook