Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jelena Jurišić komentira za Dnevnik.hr

Što očekivati na Krimu: 'Ovo može značiti pokazivanje mišića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je ruska Duma odobrila vojnu intervenciju u Ukrajini, komentar za aktualnu situaciju između Ukrajine i Rusije potražili smo kod profesorice Jelene Jurišić.

Gornji dom ruskog Parlamenta danas je odobrio Putinov zahtjev za upotrebom vojne sile na ukrajinskom teritoriju. Iz Kremlja ipak kažu kako dozvola ne znači nužno i da će vojna sila doista i biti upotrebljena u nekom kratkom roku. Prozapadni prosvjednici ovu su odluku dočekali s negodovanjem, a jedan od oporbenih vođa, Vitalij Kličko, pozvao je na generalnu mobilizaciju diljem zemlje.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Za komentar aktualne situacije na Krimu potražili smo kod profesorice Jelene Jurišić. 'Prvo treba vidjeti hoće li se intervencija dogoditi. Ovo je davanje dozvole koju će u rukama imati, prema njihovim zakonima, za dva dana. Davanje dozvole i njeno iskorištavanje nije isto. Ovo može značiti pokazivanje mišića, prijetnju, ne samo Ukrajini nego i međunarodnoj zajednici', rekla nam je profesorica Jurišić.

A kakav odgovor zapadnih sila, ali i prozapadnih prosvjednika možemo očekivati? Profesorica Jurišić kaže kako je to teško predvidjeti. Što se tiče proeuropskih prosvjednika, reakcija može sezati od umjerene do ekstremne. 'Vidjeli smo u Kijevu već kako vođe oporbe nisu kontrolirale ljude na terenu, ali ni nova vlast ne kontrolira sve dijelove društva', kaže Jurišić.

UŽIVO Ruski parlament odobrio upotrebu vojne sile u Ukrajini!

Reakcija Europske unije zasigurno će biti osuđujuća, no činjenica je da je Unija na tapeti za prozivke od strane Moskve, smatra profesorica Jurišić i to zbog sporazuma potpisanog 21. veljače koji je Rusija odbila potpisati. 'Sve što se kasnije dogodilo njima je itekakva pljuska', dodaje Jurišić.

A odgovor SAD-a? 'Nekolicina senatora je tijekom današnje sjednice pozvala na povlačenje ruskog ambasadora iz Washingtona. Tako da su Amerikancima izbili iz ruku tu opciju. Eventualno im sada preostaje bojkot paraolimpijade ili summita G8', zaključuje Jurišić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene