Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO NAKON INAUGURACIJE?

Evo što će Trump napraviti prvog dana mandata, a mnogima se neće svidjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oči svijeta bit će 20. siječnja uprte u Ameriku i Donalda Trumpa koji će polagati zakletvu za 45. predsjednika SAD-a.

No, što će se događati nakon inauguracije? Koji će biti prvi potez Donalda Trumpa već u subotu? Hoće li ispuniti obećanja koja je davao tijekom izborne kampanje? Obećao je da će "Ameriku ponovno učiniti velikom" i "otvoriti milijune novih radnih mjesta", ali i da će protjerati najmanje tri milijuna ilegalnih imigranata.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

U petak 20.1.2017. na portalu DNEVNIK.hr uživo gledajte inauguraciju Donalda Trumpa. U Washingtonu se očekuje do 900.000 ljudi, a čitavi događaj osiguravat će gotovo 30.000 pripadnika snaga sigurnosti. Sve pratite UŽIVO na DNEVNIK.hr.

Donald Trump već zna što će prvo napraviti u subotu kad se probudi. Kako je najavio, prvog dana preuzimanja ureda predsjednika, otkazat će trgovinski sporazum o Transpacifičkom partnerstvu (TPP).

"Umjesto toga, pregovarat ćemo o sklapanju bilateralnih trgovinskih sporazuma kako bismo vratili poslove i industriju natrag na američko tlo", najavio je novoizabrani američki predsjednik.

Riječ je o trgovinskom dogovoru i uspostavljanju zone slobodne trgovine između SAD-a i 11 zemalja Pacifika - Australije, Bruneja, Kanade, Čilea, Japana, Malezije, Meksika, Novog Zelanda, Perua, Singapura i Vijetnama. Ali ne i Kine. Donald Trump smatra da je TPP štetan za američku ekonomiju jer je zbog takvih sporazuma veliki dio industrije iz SAD-a preseljen u treće zemlje čime su, tvrdi, izgubljene tisuće radnih mjesta.

Najavio je i reviziju ugovora o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom.

Za prvih 100 dana Donald Trump odredio je prioritetna područja na kojima se očekuju promjene.

IMIGRACIJSKA POLITIKA

Premda je tijekom kampanje prijetio da će sve imigrante protjerati iz SAD-a, u međuvremenu je korigirao stav zbog upozorenja da bi takva politika mogla američkom gospodarstvu nanijeti veliku štetu jer bi tržište rada ostalo bez stotina tisuća ljudi, pogotovo jeftine radne snage. U prvom intervjuu nakon izborne pobjede Trump je najavio da će deportirati samo one migrante koji imaju kriminalni dosje. A takvih je oko tri milijuna. Naznačio je i da je spreman odustati od izgradnje zida na granici s Meksikom, priznajući da bi djelomično mogla biti i - ograda. Uvodi se i stroži vizni režim.

ENERGETIKA

Donald Trump je najavio ukidanje ograničenja na proizvodnju ugljikovodika. Nova američka aministracija ponovno potiče eksploataciju ugljena kao i crpljenje nafte iz škriljevca što je SAD pretvorilo u vodećeg proizvođača sirove nafte u svijetu.

REFORMA WASHINGTONA

Bijela kuća planira smanjiti broj državnih činovnika i službenika. U prvom tjednu predsjedničkog mandata Trump planira donošenje zakona prema kojemu će se novi zaposlenik u državnoj administraciji moći zaposliti tek nakon što iz administracije odu dva druga službenika ili činovnika. Dakle, kao u Hrvatskoj.

Svi članovi vlade imat će, nakon odlaska sa dužnosti, petogodišnju zabranu lobiranja u SAD.

SIGURNOST

Budući američki predsjednik naložio je Ministarstvu odbrane da razviju plan za zaštitu infrastrukture od cyber napada i drugih prijetnji. SAD su u više navrata objavile da iza cyber napada na vladine i privatne resurse stoje obični hakeri koji rade u interesu drugih zemalja.

VANJSKA POLITIKA

Donald Trump kazao je da želi poboljšati odnose s Rusijom što u samoj Americi nije naišlo na odobravanje, čak niti među njegovim republikancima. Odnose s azijskom supersilom, Kinom, zaoštrio je još u kampanji zbog slobodne trgovine, a Europsku uniju "dotukao" je podržavanjem Brexita i predviđanjem da će još neki krenuti putem Velike Britanije.

Svaki dan do subote, 21. siječnja, gledatelji će u Dnevniku Nove TV moći pratiti javljanja Ivane Petrović, urednice vanjske politike informativnog programa Nove TV, koja će uživo iz Washingtona donositi najsvježije informacije i dojmove o pripremama i samoj inauguraciji.
 

 

 


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene