Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Profil Republike Hrvatske, kao jedine strane zemlje, pojavljuje se na glavnoj stranici posjećivane internet adrese američkog State Departmenta s koje svakodnevno traže informacije brojni novinari, turistički djelatnici kao i poslovni ljudi.


'Hrvatska je teritorijalno manja od američke savezne države West Virginia. Hrvati vjeruju da su podrijetlom čisti slavenski narod koji je emigrirao iz Ukrajine te se potom smjestio u 6 stoljeću na području današnje Hrvatske. Stopa rasta bruto društvenog proizvoda u Hrvatskoj je 4,8 posto, inflacija iznosi 3, 2 posto a nezaposlenost je 11.8 posto.' 

Vezani članci Slika nije dostupna Glasnogovornik State Departmenta podnio ostavku Slika nije dostupna SAD upozorio na opasnost terorizma u svijetu

To su samo neki od brojnih podataka koji se o Hrvatskoj mogu pročitati na službenoj internet stranici Američkog državnog tajništva. 

Nismo uspjeli službeno u Washingtonu dobiti potvrdu tko je zaslužan da se upravo profil Republike Hrvatske kao jedine strane zemlje pojavljuje na glavnoj stranici posjećivane internet adrese američkog Ministarstva vanjskih poslova s koje svakodnevno traže informacije brojni novinari , turistički djelatnici kao i poslovni ljudi, ali nije teško zaključiti da je to pozitivan znak jer Amerikanci sigurno to nisu učinili bez dobrog razloga. 

Neslužbeno saznajemo da je hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu uspješno lobiralo i izborilo se za besplatno reklamiranje naše zemlje jer natpis Croatia te fotografija Dubrovnika i geografska karta Hrvatske na naslovnici internet stranice jednog od najvažnijih američkih ministarstava nije samo korisno za našu turističku i poslovnu promidžbu nego potvrđuje i dobre političke odnose između dvije zemlje. 

Nije tajna da upravo Sjedinjene Američke Države pružaju najveću potporu ulasku Hrvatska u NATO savez i percipiraju nas kao predvodnike u političkoj stabilnosti na jugoistoku Europe. 

Profil naše zemlje ili osobnu kartu Hrvatske za američke je građane u svibnju prošle godine napravio odjel State Departmenta zadužen za europske i euroazijske poslove ali od tada nije ažuriran. 

Podaci o novoj hrvatskoj Vladi, imena ministara, a vjerojatno i broj postotka inflacije koja je porasla u našoj zemlji, uskoro će se, najavljuju američki diplomati, promijeniti i nadopuniti. 

Hrvatska je prošle godine u Americi proglašena najzanimljivijom turističkom destinacijom u Europi i zbog toga stalno raste i broj Amerikanaca koji dolaze na odmor u našu zemlju. 

Prema podacima Turističkog ureda RH u New Yorku, prošle je godine iz Amerike u Hrvatskoj boravilo 170 tisuća posjetitelja a ove sezone se najavljuje još veći broj gostiju.

U preporukama svojim građanima za putovanja po svijetu, koje redovito objavljuje State Department, Hrvatsku se ocjenjuje kao sigurnu i ugodnu zemlju koja je izgradila autoceste, ima čisto more, zdravu hranu, a prikazani smo i kao gostoljubivi domaćini. 

Kao nedostatak , američki turisti često navode činjenicu da još uvijek ne mogu letjeti izravnim zrakoplovnim vezama do Hrvatske i očekuju da ćemo to ubrzo riješiti.