Obavijesti Video Pretražite Navigacija

State Department 'reklamira' Hrvatsku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profil Republike Hrvatske, kao jedine strane zemlje, pojavljuje se na glavnoj stranici posjećivane internet adrese američkog State Departmenta s koje svakodnevno traže informacije brojni novinari, turistički djelatnici kao i poslovni ljudi.

'Hrvatska je teritorijalno manja od američke savezne države West Virginia. Hrvati vjeruju da su podrijetlom čisti slavenski narod koji je emigrirao iz Ukrajine te se potom smjestio u 6 stoljeću na području današnje Hrvatske. Stopa rasta bruto društvenog proizvoda u Hrvatskoj je 4,8 posto, inflacija iznosi 3, 2 posto a nezaposlenost je 11.8 posto.' 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera WikiLeaks Glasnogovornik State Departmenta podnio ostavku Slika nije dostupna 'Al Kaida nastavlja planirati napade' SAD upozorio na opasnost terorizma u svijetu

To su samo neki od brojnih podataka koji se o Hrvatskoj mogu pročitati na službenoj internet stranici Američkog državnog tajništva. 

Nismo uspjeli službeno u Washingtonu dobiti potvrdu tko je zaslužan da se upravo profil Republike Hrvatske kao jedine strane zemlje pojavljuje na glavnoj stranici posjećivane internet adrese američkog Ministarstva vanjskih poslova s koje svakodnevno traže informacije brojni novinari , turistički djelatnici kao i poslovni ljudi, ali nije teško zaključiti da je to pozitivan znak jer Amerikanci sigurno to nisu učinili bez dobrog razloga. 

Neslužbeno saznajemo da je hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu uspješno lobiralo i izborilo se za besplatno reklamiranje naše zemlje jer natpis Croatia te fotografija Dubrovnika i geografska karta Hrvatske na naslovnici internet stranice jednog od najvažnijih američkih ministarstava nije samo korisno za našu turističku i poslovnu promidžbu nego potvrđuje i dobre političke odnose između dvije zemlje. 

Nije tajna da upravo Sjedinjene Američke Države pružaju najveću potporu ulasku Hrvatska u NATO savez i percipiraju nas kao predvodnike u političkoj stabilnosti na jugoistoku Europe. 

Profil naše zemlje ili osobnu kartu Hrvatske za američke je građane u svibnju prošle godine napravio odjel State Departmenta zadužen za europske i euroazijske poslove ali od tada nije ažuriran. 

Podaci o novoj hrvatskoj Vladi, imena ministara, a vjerojatno i broj postotka inflacije koja je porasla u našoj zemlji, uskoro će se, najavljuju američki diplomati, promijeniti i nadopuniti. 

Hrvatska je prošle godine u Americi proglašena najzanimljivijom turističkom destinacijom u Europi i zbog toga stalno raste i broj Amerikanaca koji dolaze na odmor u našu zemlju. 

Prema podacima Turističkog ureda RH u New Yorku, prošle je godine iz Amerike u Hrvatskoj boravilo 170 tisuća posjetitelja a ove sezone se najavljuje još veći broj gostiju.

U preporukama svojim građanima za putovanja po svijetu, koje redovito objavljuje State Department, Hrvatsku se ocjenjuje kao sigurnu i ugodnu zemlju koja je izgradila autoceste, ima čisto more, zdravu hranu, a prikazani smo i kao gostoljubivi domaćini. 

Kao nedostatak , američki turisti često navode činjenicu da još uvijek ne mogu letjeti izravnim zrakoplovnim vezama do Hrvatske i očekuju da ćemo to ubrzo riješiti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene