Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki State Department podržao je akcije Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka, usmjerene na deblokadu rada Vijeća ministara BiH, ističući kako su one bile u okviru njegova mandata.


"Mi naravno podržavamo akcije Visokog predstavnika. Njegove aktivnosti su potpuno unutar njegova mandata", kazao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack na pitanje novinara o paralizi vlade u Sarajevu i ostavci premijera Nikole Špirića u sklopu kampanje vlasti Republike Srpske protiv Lajčaka.

Vezani članci Željko Komšić Komšić u pismu upućenom EU-u optužio Hrvatsku i Srbiju da se miješaju u unutarnja pitanja BiH Koronavirus u Sarajevu Novi crni rekord unatoč strogim mjerama: Susjedi bilježe najveći broj zaraženih od izbijanja epidemije

"Pozivamo sve strane uključene u ovu retoriku, koje pokušavaju ugroziti njegov mandat i njegovu misiju općenito, da prestanu i odustanu od takvog djelovanja", naglasio je McCormack.

Visoki predstavnik Lajčak, po njegovim riječima, djeluje u ime ljudi u regiji i svaki komentar kojim ga se pokušava napasti osobno ili njegove postupke, kojim se potiče negativno raspoloženje protiv njega, nije ni konstruktivan, niti od pomoći.
Premijer Nikola Špirić u četvrtak je podnio ostavku u znak
protivljenja odluci Lajčaka da nametne izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH i time pojednostavi način odlučivanja u tom tijelu.

Vijeće za implementaciju mira u BiH - PIC - jučer je dalo punu
podršku odlukama Visokog predstavnika.

Ostavka bosanskohercegovačkog premijera zaoštrila je političku krizu u zemlji, no ona ne predstavlja posebno iznenađenje jer ju je Špirić ranije najavio sudjelujući u kampanji vlasti Republike Srpske protiv Visokog predstavnika međunarodne zajednice Miroslava Lajčaka. Predsjedništvo BiH trebalo bi danas razmotriti podnesenu ostavku i odlučiti o njezinom prihvaćanju.