Prvi ljudi koji su zaronili do Titanika u gotovo 15 godina kažu da se stanje nekih dijelova olupine brzo pogoršava. Tijekom pet ronjenja, međunarodni tim istraživao je slavni potopljeni brod, koji leži u Atlantiku na 3,800 metara dubine.

Galerija


Iako su dijelovi olupine bili u začuđujuće dobrom stanju, drugi su pokazali tragove rapidnog propadanja. Najgore propadanje uočeno je na bočnoj strani, na mjestu gdje su se nalazile časničke kabine. Parks Stephenson, povjesničar koji proučava Titanic, rekao je da je ono što je vidio tijekom ronjenja šokantno, prenosi BBC

Vezani članci Cesta u Omišu koja će privremeno biti zatvorena - 2 Omiš čeka kaos zbog izgradnje obilaznice, umjesto cestom mogu brodicama. Mještani su bijesni: "Idemo na Mars, ali ne možemo premostiti 60 metara Cetine“ Vozila Hitne pomoći, ilustracija 25-godišnjak slučajno usmrtio kolegu (37) pregazivši ga radnim strojem

"Kapetanove kade, čija je fotografija bila među najdražima za entuzijaste, sada više nema", rekao je.

"Čitava paluba s te strane propada, zajedno s kabinama. To će se propadanje nastaviti i dalje", poručio je Stephenson. "Titanic se vraća prirodi", dodao je. Brod napadaju jake oceanske struje, korozija i bakterije koje jedu metal.

Titanic je već više od 100 godina na dnu mora, leži oko 600 km od obale Newfoundlanda u Kanadi. Nekad najveći brod svog vremena, naletio je na ledeni brijeg na prvom putovanju od Southamptona do New Yorka 1912. Poginulo je više od 1500 ljudi, od ukupno 2200 putnika i članova posade.

Ekspediciju do Titanica izvela je ista ekipa koja je nedavno izvela zaron do dna Marijanske brazde u Pacifiku, odnosno do dubine od gotovo 12.000 metara ispod površine mora.

Zaroni su se odvijali uz pomoć posebne mini-podmornice DSV Limiting Factor, duge 4,6 metara, koju je izgradila američka tvrtka Triton Submarines. Loše vrijeme na Atlantiku i jake struje otežali su ronjenje, a značajan rizik za tim predstavljao je i samo približavanje olupini.

Zaroni su snimljeni za potrebe novog dokumentarca, a znanstvenici su proučavali i neobična stvorenja koja žive na olupini, unatoč surovim uvjetima. Upravo to je ujedno i jedan od faktora ubrzanog propadanja Titanica, rekla je znanstvenica Clare Fitzsimmons sa sveučilišta Newcastle.
 
"Na olupini se nalaze mikrobi koji proždiru željezo, slabeći njegovu strukturu i stvarajući svojevrsne stalaktite od hrđe, koji vise s olupine i toliko su krhki da se mogu pretvoriti u oblak prašine", rekla je ona.
 
Znanstvenici sada proučavaju kako različite vrste metala erodiraju u dubokim atlantskim vodama, kako bi procijenili koliko je vremena ostalo Titanicu.

Komentirajući ekspediciju, Robert Blyth iz Nacionalnog pomorskog muzeja u Greenwichu rekao je da je sada važno spustiti se i dokumentirati olupinu u trenutnom stanju.

"Ona je jedini svjedok katastrofe na Titanicu", rekao je Blyth. "Svi koji su preživjeli havariju već su preminuli, pa smatram da je važno poslušati što nam olupina još ima za reći."