Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Staništa mnogih biljaka i životinja drastično će se smanjiti u ovome stoljeću ako vlade ne budu brzo djelovale kako bi smanjile rastuće emisije plinova s učinkom staklenika, izjavili su znastvenici nakon proučavanja 50.000 vrsta diljem svijeta.


Znanstvenici iz Velike Britanije, Australije i Kolumbije izjavili su da su biljke, vodozemci i gmazovi najosjetljiviji na porast globalne temperature i promjene padalina.

Vezani članci Anđeo na ramenu Mislili su da imaju anđele na ramenu pa je ispalo da su neki od njih pravi mali vragovi Mačke ''Zašto trebate mačku?'' Profil na društvenim mrežama odgovara na ovo bitno pitanje

Oko 57 posto biljaka i 34 posto životinjskih vrsta vjerojatno će izgubiti više od pola područja s klimom koja im odgovara do otprilike 2080. ako se ništa ne učini kako bi se ograničile emisije stakleničkih plinova iz elektrana, tvornica i vozila, napisali su znanstvenici u stručnom časopisu Nature Climate Change.

Najteže će biti pogođene vrste u subsaharskoj Africi, Australiji, Amazoni i Srednjoj Americi.

>> Stručnjaci dokazali: Oceani usporavaju globalno zagrijavanje!

'Klimatske promjene će jako smanjiti biorazličitost, čak i za mnoge rasprostranjene životinje i biljke', rekla je Rachel Warren sa Sveučilišta East Anglia u Engleskoj.

Međutim, znanstvenici su rekli da bi vlade mogle smanjiti projicirani gubitak staništa za 60 posto ako globalne emisije plinova s učinkom staklenika dostignu vrhunac do 2016. i nakon toga krenu padati. Vrhunac do 2030. smanjio bi gubitke za 40 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook