Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Staništa mnogih biljaka i životinja drastično će se smanjiti u ovome stoljeću ako vlade ne budu brzo djelovale kako bi smanjile rastuće emisije plinova s učinkom staklenika, izjavili su znastvenici nakon proučavanja 50.000 vrsta diljem svijeta.


Znanstvenici iz Velike Britanije, Australije i Kolumbije izjavili su da su biljke, vodozemci i gmazovi najosjetljiviji na porast globalne temperature i promjene padalina.

Vezani članci Hrvanje s aligatorom Umirovljenik se hrvao s aligatorom kako bi spasio štenca starog tri mjeseca, a sve je snimljeno kamerom Gorila Preslatka snimka osvojila internet: Nježna gorila prišla ozlijeđenom ptiću i pokušala pomoći

Oko 57 posto biljaka i 34 posto životinjskih vrsta vjerojatno će izgubiti više od pola područja s klimom koja im odgovara do otprilike 2080. ako se ništa ne učini kako bi se ograničile emisije stakleničkih plinova iz elektrana, tvornica i vozila, napisali su znanstvenici u stručnom časopisu Nature Climate Change.

Najteže će biti pogođene vrste u subsaharskoj Africi, Australiji, Amazoni i Srednjoj Americi.

>> Stručnjaci dokazali: Oceani usporavaju globalno zagrijavanje!

'Klimatske promjene će jako smanjiti biorazličitost, čak i za mnoge rasprostranjene životinje i biljke', rekla je Rachel Warren sa Sveučilišta East Anglia u Engleskoj.

Međutim, znanstvenici su rekli da bi vlade mogle smanjiti projicirani gubitak staništa za 60 posto ako globalne emisije plinova s učinkom staklenika dostignu vrhunac do 2016. i nakon toga krenu padati. Vrhunac do 2030. smanjio bi gubitke za 40 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook