Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stalni arbitražni sud

Jernej Sekolec podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predstavnik Jernej Sekolec podnio je u četvrtak ostavku u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, objavio je u četvrtak Stalni arbitražni sud u priopćenju za medije.

Skandal je izbio u srijedu kada je Večernji list objavio audiosnimke razgovora koje pokazuju da su se Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske, čime su prekršili neovisnost i nepristranost suda.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Slika nije dostupna MALI MANEVARSKI PROSTOR Ivana Petrović o krizi sa Slovenijom: Hrvatska radi jednu kardinalnu grešku

U nastavku Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije sklopljenog 4. studenoga 2009., slovenska vlada treba imenovati novog arbitra koji će zamijeniti Sekolca kao člana suda, navodi se u tekstu.

Prema odredbama Sporazuma o arbitraži svaka je strana dužna imenovati člana Arbitražnog suda u roku od 15 dana ako je nastupila promjena te ako to ne učini u zadanom roku novog člana imenovat će predsjednik Arbitražnog suda.

Kada Arbitražni sud bude ponovno u punom sastavu nastavit će rad bez odgode, priopćio je Stalni arbitražni sud u Den Haagu.

Hrvatska u četvrtak pismom obavještava Europsku uniju o navodima da je slovenska strana kršila neovisnost i nepristranost postupka arbitraže te razmatra sve mogućnosti, a ovisno o istrazi ne isključuje ni izlazak iz arbitraže, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Zbog kritika koje u vezi s tim slučajem doživljava slovenska obavještajna služba SOVA za poslijepodne je sazvana hitna sjednica parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi. Predsjednik odbora Branka Grims će nakon sastanka u 16 sati dati izjavu za javnost, prenosi STA. (Sa.Pu., Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene