Obavijesti Pretražite Navigacija

Srušeno naselje iseljene romske obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenske vlasti porušile su romsko naselje Dečja vas u općini Ivančna Gorica, odakle je prije dva mjeseca u izbjeglički centar u Postojni nakon jednog konflikta s lokalnim mještanima iseljena velika romska obitelj Strojan.

Kako su javili slovenski elektronički mediji, akcija koja je započeta rano ujutro odvijala se uz policijsku blokadu, pa pristup nije bio dopušten niti novinarima, a u roku tri sata srušene su dvije zidane kuće i tri drvene barake u kojima je živjelo tridesetak članova te obitelji.

Pročitajte i ovo Pooštravanje graničnih kontrola - 2 Aktualna tema Što vi mislite o slovenskom pooštravanju granične kontrole? Pogledajte kakvi su rezultati glasanja u Dnevniku Nove TV Rušenje Paromlina - 4 u Paromlinskoj ulici VELIKA GALERIJA Nastavljeno rušenje najvećeg rugla u centru Zagreba

Ministar za okoliš i prostor Janez Podobnik izjavio je nakon toga u parlamentu da su objekti srušeni u skladu s odlukom suda i građevinske inspekcije i da u tom postupku nije bilo političkih pritisaka niti utjecaja vlade.

"Postupak se odvijao u okviru važeće procedure i vlada na to nije utjecala", rekao je Podobnik na sjednici parlamentarnog odbora za unutarnju politiku.

Podobnik, koji je i predsjednik državne komisije za pitanja Roma, izjavio je da očekuje kako će sedam članova romske obitelji Strojan koji su se mimo dogovora s vladom prije dva tjedna bili vratili u naselje sagrađeno bez građevinske dozvole, sada vratiti u izbjeglički centar u Postojni, gdje će živjeti s ostalim članovima obitelji dok se ne postigne dogovor gdje će svi zajedno ubuduće živjeti.

Oporbeni članovi odbora za unutarnju politiku ocijenili su da je Janšina vlada postupkom oko romske obitelji Strojan, koji je izazvao veliku pažnju međunarodne javnosti i optužbe o progonu slovenskih Roma na tom jednom slučaju, napravila velike greške.

"Preseljenje obitelji Strojan bila je velika greška. Zašto im nije
bilo omogućeno da objekte sami sruše i zašto je do rušenja došlo prije nego je za njih nađena nova lokacija", retorički se na odboru upitao parlamentarni zastupnik liberalnih demokrata (LDS) i ministar za okoliš i prostor u bivšoj vladi Pavel Gantar.

"Glava" romske obitelji, Mirko Strojan koji se nalazi u izbjegličkom centru u Postojni jer su mu vlasti zadnja dva mjeseca onemogućavale povratak, izjavio je da je rušenje sramotno i da mu nije bilo dopušteno da se u naselje Dečja vas vrati kako bi objekte izgrađene bez građevinske dozvole sam uklonio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene