Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šri Lanka: U sukobima 95 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje devedeset dvoje tamilskih pobunjenika i trojica vojnika ubijeni su na sjeveru Šri Lanke, gdje se vode svakodnevne borbe između vojske i tamilskih separatista.

Najnovija bitka počela je kada su šrilankanske snage uništile bunkere Tigrova za oslobođenje tamilskog Eelama (LTTE), duž crte bojišnice što područje koje oni nadziru, dijeli od ostatka otoka.

Pročitajte i ovo Ilustracija stručnjaci objasnili Velika vojna analiza: Ovo su tri pravca kojima bi rat u Ukrajini mogao ići 2024. godine Slika nije dostupna Povukla se vojska Sirijski kršćanski grad Maaloula u rukama ustanika

"Prema informacijama sa sjeverne bojišnice, najmanje 92 terorista je ubijeno, a više od 15 je ranjeno u sukobima koji su se dogodili u srijedu", priopćio je ministar obrane, priznajući gubitak trojice i ranjavanje dvadesetorice vojnika.

Prema istom izvoru, 1.450 pobunjenika i 83 vojnika izgubili su život od početka ove godine, što je tridesetak mrtvih na dan. No podatci koje objavljuju vlasti i Tamilski tigrovi ne mogu se provjeriti i većinom se bitno razlikuju.

Colombo i LTTE, u sukobu od 1972., a pogotovo od 1983., od 16. siječnja više ne poštuju krhko primirje koje su s teškom mukom zaključili 23. veljače 2002. pod pokroviteljstvom Norveške.

Tamilski tigrovi, hinduisti, bore se za neovisnost sjevera i
sjeveroistoka Šri Lanke, zemlje u kojoj 75 posto puka čine budisti. Između 60.000 i 70.000 ljudi ubijeno je u tri desetljeća sukoba, a tisuće su izgubile život od konca 2005.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene