Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Okružni sud u Den Haagu obvezao je Ujedinjene narode na sudjelovanje u postupku čije pokretanje pred tim sudom zahtijevaju Bošnjaci koji su preživjeli genocid u Srebrenici inzistirajući da se utvrdi odgovornost koju za to snose UN i nizozemska Vlada.


Tu je informaciju potvrdio jedan od članova pravnog tima, koji zastupa Srebreničane, odvjetnik iz Mostara Semir Guzin.

Vezani članci Migranti, ilustracija I Ustavni sud odbio tužbu obitelji poginule šestogodišnje migrantice koja tvrdi da je policija zloupotrebljavala svoj položaj Michelle Bachellet (Foto: AFP) Bivša čileanska predsjednica Michelle Bachellet vjerojatno nova povjerenica UN-a za ljudska prava

Guzin je potvrdio da je mjesni sud u Den Haagu odbacio
prigovor UN-a o imunitetu od takvih sudskih postupaka.

'Ovime su UN dobili obvezu sudjelovati kao stranka u postupku', rekao je Guzin.

Sud u Den Haagu kojemu je tužba preživjelih Srebreničana podnesena na temelju njegove mjesne nadležnosti još nije odlučivao o meritumu stvari odnosno prihvatljivosti same optužnice. Odvjetnik Guzin se nada da su ipak otvorena vrata dokazivanju i utvrđivanju odgovornosti UN-a i nizozemskih vlasti za zbivanja iz srpnja 1995. godine kada su srpske postrojbe nakon okupacije zone pod zaštitom UN-a i nizozemskih vojnika iz sastava mirovnih snaga ubile više od osam tisuća Bošnjaka.

Odvjetnički tim Srebreničana zapravo se nada nagodbi s tuženim stranama, odnosno materijalnoj odšteti za obitelji ubijenih.

Predsjednica udruge 'Žene Srebrenice' Munira Subašić izrazila je zadovoljstvo odlukom suda u Den Haagu.

'Drago nam je zbog toga što ovaj put politika nije pobijedila
pravdu', kazala je Subašić dodajući da je ovo ujedno poruka da nitko pa ni UN ne može biti amnestiran od počinjenih zločina.