Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okončana istraga

Srebrenica: Odlučuje se o optužnici protiv Nizozemaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi obitelji srebreničkih žrtava izvijestili su kako je vojno tužiteljstvo Nizozemske okončalo istragu protiv trojice časnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda iz te zemlje te treba odlučiti o podizanju optužnice nakon što nisu spriječili masovne zločine nad Bošnjacima u Srebrenici koje su počinile postrojbe pod vodstvom Ratka Mladića u ljeto 1995. godine.

Prevoditelj Ujedinjenih naroda Hasan Nuhanović iz Srebrenice, koji je u masakru izgubio oca, majku i mlađeg brata, te obitelj Rize Mustafića kojega su ubile srpske snage iako je bio zaposlen kod nizozemskog bataljuna zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda i koji su uputili tužbu tvrde da je nizozemska vlada odgovorna za neuspjeh snaga koje su djelovale pod mandatom UN-a kako bi zaštitile članove njihove obitelji ubijene u srpnju 1995. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Utvrđen identitet Mračna priča liječnika iz Brčkog: Novi detalji o fontani u koju su uzidane kosti ubijenih u Srebrenici SIPA (Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP) Akcija SIPA-e U BiH uhitili sedam osoba, sumnjiče ih za ubojstvo 800 Bošnjaka u Srebrenici

>> BiH: 19 i 16 godina zatvora za pogubljenja u Srebrenici

‘Prijavu smo podnijeli vojnom tužiteljstvu u Arnhemu u Nizozemskoj, uz pomoć naše pravne zastupnice gospođe Liesbeth Zegveld u vrijeme kada je Apelacijsko vijeće Okružnog suda u Haagu još uvijek odlučivalo o našoj žalbi u građanskoj parnici protiv države Nizozemske. Državu Nizozemsku smo tužili iz istog razloga zbog kojeg smo podnijeli i kaznenu prijavu protiv trojice časnika’, rekao je Nuhanović za medije u BiH.

Kaznena prijava podnesena je protiv bivšeg zapovjednika nizozemskog bataljuna Thoma Karremansa, njegova zamjenika Roba Frankena i časnika B. J. Oosterveena.

Vojno tužiteljstvo u Arnhemu odgovorilo je pravnici Zegvald da su okončali istragu a sada će se predmet dostaviti Izvanraspravnom vijeću koje treba donijeti odluku postoji li osnova za podizanje optužnice.

Apelacijsko vijeće Okružnog suda u Haagu, donijelo je 5. srpnja prošle godine presudu kojom se država Nizozemske proglašava odgovornom za smrt trojice Bošnjaka u vrijeme najtežeg ratnog zločina na području Europe nakon Drugoga svjetskog rata iz srpnja 1995. godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene