Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je proteklih dana u 37 srbijanskih općina proglašena izvanredna situacija zbog višednevnih velikih snježnih padalina i niskih temperatura, srbijanska vlada proglasila je izvanrednu situaciju na području cjele zemlje u kojoj je dosad od hladnoće smrtno stradalo devet osoba a oko 70.000 je blokirano u seoskim i planinskim područjima.


Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, koji je predsjedao današnjom sjednicom stožera za izvanredne situacije, ukazao je kako pojam 'izvanredne situacije' podrazumjeva uporabu svih raspoloživih službi u zemlji na rješavanju problema nastalih uslijed vremenskih neprilika, prirodnih nepogoda i havarija u industriji, te da taj pojam treba razlikovati od političkog pojma 'izvanrednog stanja'.

Vezani članci Kosovski premijer Albin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić Vučić i Kurti stigli na zajedničke razgovore: Hoće li se postići dogovor oko Kosova? Aleksandar Vučić Pružaju im utočište? Ruski diplomati s crne liste akreditirani u Srbiji

>> Srbija: Snijeg 'zarobio' 11.000 ljudi u zabačenim naseljima

Srbijanska vlada u petak je, zbog problema izazvanih višednevnim velikim snježnim padalinama i niskim temperaturama u cijeloj zemlji, preporučila preventivne mjere za otklanjanje problema u opskrbi energijom i energentima i omogućavanju rada energetskog sustava u zemlji u uvjetima ekstremno niskih temperatura. Industrijskim potrošačima preporučeno je da, sukladno tehničkim mogućnostima, svedu potrošnju na tehnološki minimum, a drugim potrošačima da maksimalno racionaliziraju potrošnju energije i energenata.

Iz ministarstva prosvjete i znanosti lokalnim samoupravama preporučena je obustava rada predškolskih ustanova te osnovnih i srednjih škola tijekom cijelog sljedećeg tjedna, dok je sveučilištima preporučeno da tijekom ispitnog roka donesu nove planove održavanja ispita i da se ispiti ili odgode ili budu grupirani i održani istoga dana. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju