Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radoslav Stojanović, profesor međunarodnog prava i bivši pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, strahuje da će Ratko Mladić pokušati opovrgnuti ono što je Srbiju oslobodilo odgovornosti za sudjelovanje u genocidu 1995. i to vidi kao realnu mogućnost, piše B92.


'Prilikom odluke o Srebrenici nije bilo kontakata između Mladićevog glavnog stožera i Beograda. Ja se bojim da on sada ne kaže suprotno, da je primjerice on prije odlučivanja razgovarao sa Miloševićem', strahuje Stojanović dodajući kako je 'moguće da Mladić pokuša na taj način umanjiti svoju odgovornost'.

Vezani članci Provjereno: Što za koga znači osuda Ratka Mladića - 12 Balkanskom krvniku ime treba biti na listi najbrutalnijih u povijesti, a oni puštaju filmove njemu u čast Slika nije dostupna Odbačen zahtjev obrane da se odgodi izricanje presude Ratku Mladiću

'Ako bi to mogao dokumentirati to bi moglo dovesti do obnove postupka pred Međunarodnim sudom pravde u vezi bosanske tužbe protiv Srbije. To bi moglo donijeti štetu, ali ne vjerujem da bi Međunarodni sud pravde to prihvatio samo na njegovu lijepu riječ. Mladić bi na taj način umanjio osobnu odgovornost, ali ga ne bi oslobodilo odgovornosti u cijelosti. Počinjenje zločina čak i po zapovjednoj odgovornosti je zločin', zaključio je.

Stojanović je dodao kako 'Mladićevo zdravstveno stanje neće bitno utjecati na tijek suđenja'. (Agencija VLM)