Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekada pod embargom, sada u NATO-vim operacijama

Srbija povećava proizvodnju oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva desetljeća nakon rata na Balkanu, srbijanska industrija oružja cvjeta.

Srbijanska industrija oružja osigurala je od 2008. godine ugovore vrijedne 1,2 milijardi dolara, piše Reuters. Vrijednost ovih poslova još je i veća ako se uzme u obzir da je Srbija bila pod NATO-vim embargom od 1991. do 1999. godine. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Sreća ili prokletstvo? Leže na vrijednim mineralima, ali postoji opasnost: "Ako postanemo Kuvajt, onda dobro, ali pronađite mi primjer gdje je strani investitor donio boljitak" Ulična mačka Traje potraga "Nemojte je dirati i približavati joj se!" Golema drama zbog mačke u Japanu: Policija je traži, poslano upozorenje građanima

Krusik Holding, tvornica oružja u blizini Valjeva, bila je oštećena tijekom bombardiranja NATO-a 1999. godine. 'Kursik je danas ponovno na tržištu, gdje je bio i 80-tih godina. Naše oružje koristi se u američkim operacijama, u Afganistanu, i još u mnogim drugim državama', rekao je Jovan Davidović, generalni direktor Krusik Holdinga. Dodaje kako njihovo oružje ima čist put do različitih tržišta te je uspjeh osiguran.

Dodao je da tvornica zapošljava 800 radnika te u Irak izvozi topovske granate vrijedne 35 milijuna dolara. Prema Internacionalnom mirovnom centru, koji nadzire industrije oružja, Srbija je od 2008. izvezla oružje vrijedno 460 milijuna dolara. Srbijanski ministar obrane Dragan Šutanović kaže kako je unatoč recesiji trgovina ponovno na svojim nogama. Industrija oružja u Srbiji i u narednoj godini nada se unosnim poslovima.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene