Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od početka kolovoza

Srbija: Policija provjerava Mladićeve suradnike, slijede uhićenja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akcije provjere traju od početka kolovoza, a nitko zasad ne zna hoće li doći i do uhićenja i procesuiranja.

MUP Srbije već desetak dana detaljno provjerava većinu nekadašnjih vojnih, policijskih i političkih dužnosnika Republike Srpske koji od kraja rata žive u Srbiji i svima je naloženo da 'ne napuštaju mjesto prebivališta', a većina osoba koji su obuhvaćeni ovom akcijom, ili su već optuženi, ili se protiv njih vodi istraga za ratne zločine tijekom rata u BiH, pišu mediji u Srbiji i dodaju kako je srpska policija do sada provjerila državljanstvo, ali i mjesto boravka najmanje 15 nekadašnjih generala Vojske RS, načelnika centara javne sigurnosti i načelnika općina.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

>> Ratko Mladić: Da nije bilo Haškog suda, ja bih bio na vječnim lovištima

Neimenovani izvor beogradskih Vesti online tvrdi kako se akcija provodi od početka kolovoza i detaljno se provjerava imaju li uredno državljanstvo Srbije i nikome nije rečeno zašto su provjere, ali je netko od njih uspio doznati kako policija Srbije ovu akciju provodi prema nalogu Suda BiH.

'Nitko ne zna da li su ove provjere samo uvertira u njihovo uhićenje i ekstradiciju Bosni ili će ih uhititi i procesuirati Sud za ratne zločine Srbije. Nitko im ništa ne govori, ali provjera državljanstava je jasan signal da će biti izručeni svi oni koji nemaju dokumente Srbije', kaže ovaj izvor.

U Srbiji nagađaju kako je Tužiteljstvo BiH dostavilo srpskim kolegama tajni popis optuženih i osumnjičenih za ratne zločine i uskoro bi mogla uslijediti i prva uhićenja. Zamjenik glavnog tužitelja za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić negira bilo kakva uhićenja i provjere, ali priznaje kako se 'provode rutinske provjere identiteta i adresa stanovanja osoba koje su zanimljive za neke predmete koji se tiču ratnih zločina'.

Mediji u Srbiji podsjećaju na Protokol o suradnji u progonu osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid' kojega su potpisale Srbija i BiH kako bi se izbjegle 'dvostruke istrage' ali i kako se počinitelji ratnih zločina 'više neće moći skrivati od pravde'. Nagađa se da su dvije moguće verzije razloga ove akcije.

'Prva je da je Tužiteljstvo za ratne zločine od svojih bosanskih kolega prije izvjesnog vremena dobilo četiri velika predmeta i u tijeku su predistražne radnje, a prema drugoj verziji, MUP Srbije je dobio nalog da provjeri adrese čak 70 ljudi koje je haaško tužiteljstvo nedavno označilo kao potencijalne svjedoke', doznaju Vesti online. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene