Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vllasi o razmiricama

'Srbija je u dubokoj proturječnosti sama sa sobom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savjetnik kosovske vlade za vanjsku politiku Azem Vllasi ocijenio je u intervjuu beogradskom tisku da je 'Srbija u dubokoj proturječnosti sa samom sobom' jer treba 'shvatiti realnost da Kosovo od 1999. godine ne stanuje u Srbiji'.

Vllasi je u intervjuu Politici u subotu istaknuo da se u platformi (državnog vrha Srbije) nudi rješenje za Kosovo, ali se nigdje ne kaže da treba pitati Albance slažu li se oni s tim.

Na primjedbu da je riječ o strategiji Beograda, a ne Prištine, Vllasi je rekao da platforma za razgovore podrazumijeva i sugovornike na drugoj strani.

'Ako je to platforma za razgovore s Kosovom, znači - treba imati sugovornike. Tko misli da može među Albancima naći sugovornike za takve teme koje predlaže platforma', upitao je Vllasi i ocijenio da je Srbija u proturječnosti u stajalištima za rješavanje pitanja Kosova.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

>> Državni vrh Srbije jedinstven o Kosovu, platforma državna tajna

'Srbija je u dubokoj proturječnosti sa samom sobom. U svom ustavu drži Kosovo kao južnu pokrajinu, a onda razgovara u Bruxellesu s predstavnicima Kosova. Razgovara li u Bruxellesu s predstavnicima Vojvodine? Ne. Određuje granične prijelaze, a zna se da su granični prijelazi između država, kako god da ih Srbija zove. Za Srbiju je bolje da shvati realnost da Kosovo od 1999. godine ne stanuje u Srbiji', ocijenio je Vllasi.

Vllasi sugerira da Srbija i Kosovo 'trebaju surađivati na bazi reciprociteta' kako bi se našla 'rješenja za etnička, ljudska prava za Albance na jugu Srbije, odnosno u preševskoj dolini i Srbe na Kosovu'.

Također kaže da Kosovo ne može postojati u ustavu Srbije, niti ga Srbija ima pravo smatrati dijelom svog teritorija.

U povodu najavljenog rušenja spornog spomenika pripadnicima paravojne postrojbe Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) na jugu Srbije koji je u studenom 2012. postavljen u Preševu, Vllasi kaže da je on 'u pravnoj nadležnosti lokalne vlasti, a ne države' Srbije koja traži da se spomenik ukloni.

Vllasi je odlučno zanijekao da je kosovska policija tukla uhićene Srbe nakon božićne liturgije u Gračanici i 'čistim lažima' nazvao tvrdnje da među uhućenima ima ozlijeđenih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene