Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije zabranilo je nevladinoj organizaciji 'Žene u crnom' subotnji skup, ženski mirovni marš, povodom stogodišnjice 8. ožujka, Međunarodnog dana žena.


Ta nevladina organizacija, koja se zalaže za nastavak uključivanja Srbije u euroatlantske integracije, priopćila je danas da joj je MUP Srbije zabranio skup uz obrazloženje da može doći do "ometanja javnog prometa, ugrožavanja zdravlja i sigurnosti ljudi i imovine".

Vezani članci Bivši predsjednik Perua Martin Vizcarra Bivšem predsjedniku države i dvjema ministricama zabranili javnu dužnost jer su primili cjepivo preko reda Zapele (Foto: ebaumsworld.com) - 2 Cure zapele na najčudnijim mjestima: One su čudotvorci, kako im je to uspjelo?

Žene u crnom navele su da su skup prijavile na vrijeme i da zabrana policije predstavlja napad na elementarna građanska prava, pravo na javno okupljanje i pravo na slobodno kretanje.

"Država na ovaj način proizvodi strah, nesigurnost i stvara klimu izvanrednog stanja. Ovu zabranu smatramo napadom na ionako krhku demokraciju i civilno društvo, i posebno napadom na ženska prava", piše u priopćenju, u kojem se dodaje da ta odluka policije "pokazuje da je u Srbiji danas na djelu rat niskog inteziteta kojem su glavna meta napada drugačije misleće osobe".

I Ženska mreža 'G17 Plus' u svom priopćenju najoštrije je osudila odluku MUP-a, ocjenjujući da je riječ o "pokušaju blokade građanskog društva".

"Zabranom skupa MUP Srbije je zabranio ženama Srbije solidarnost i zajednički aktivizam sa ženama Europe i svijeta. Očito da je zabranjen svaki oblik građanskog aktivizma, osim onog u režiji 'narodnjačko-radikalske' političke opcije", kaže se u priopćenju Ženske mreže te političke stranke.

Zabrana skupa Žena u crnom jedan je u nizu skupova organizacija i političkih stranaka koje se zalažu za nastavak europskih integracija Srbije koje je policija zabranila.