Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Španjolska odgađa naplatu PDV-a

Sprema se štrajk makarona: ''Prije ste mogli dobiti dva paketa tjestenine za jedan euro, a sada...''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Cijena tjestenine u Italiji vrtoglavo raste, Vlada ne kani intervenirati, a ljutitim kupcima je dosta. Nakon što je cijena skočila dvostruko više od stope inflacije, sprema se štrajk makarona. Španjolska i Francuska krenule su drugim putem.

U Italiji prosječni građanin godišnje pojede oko 23 kilograma tjestenine. No, ta bi se količina uskoro mogla smanjiti kad idući tjedan počne nacionalni bojkot jedne od najčešće konzumiranih namirnica u toj zemlji.

Premda je i dalje jedan od najpristupačnijih artikala u mnogim potrošačkim košaricama, skok cijena tjestenine dvostruko je veći od ostalih potrošačkih cijena u Italiji, koje su porasle 8,1 posto na godišnjoj razini u travnju i 8,7 posto u ožujku, prema podacima Refinitiva.

Također, cijene jela od tjestenine u restoranima porasle su za 6,1 posto na godišnjoj razini, upozorila je talijanska skupina za prava potrošača Assoutenti. A sve to iako je cijena durum pšenice, posebne sorte koja se obično koristi u tjestenini, pala za oko 30 posto.

Inflacija stvara dodatan jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju

Talijanske četveročlane obitelji troše u prosjeku 915 eura više godišnje na namirnice, što je povećanje od gotovo 12 posto za ukupno 7690 eura godišnje, prema Assoutentiju. Trećina Talijana već je smanjila potrošnju u trgovinama, prema anketama SWG-a, a gotovo polovica kupuje u diskontnim trgovinama. No, nisu ni popusti što su nekad bili, a najteže je umirovljenicima, piše Euronews.

''Prije ste mogli dobiti dva paketa tjestenine za jedan euro. Sada s dva eura dobivate tri paketa'', kaže Carlo Compellini, umirovljenik iz Rima.

Inflacija čini male popuste nedostižnim za mnoge, produbljujući jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju.

Pročitajte i ovo Cijene na tržnici Na zagrebačkom Dolcu Rastu cijene hrane, građani na placu negoduju: "Nekad ste za 200 kuna mogli kupiti punu vrećicu"

Cijene hrane ostaju visoke, popuštanje je još daleko

Cijene prehrambenih proizvoda porasle su oštrije u Europi nego u nekim drugim gospodarstvima potaknute višim troškovima energije i rada te utjecajem ruskog napada na Ukrajinu.

Trgovine i dobavljači optuženi su za pohlepui, ali ekonomisti kažu da su maloprodajni profiti stabilni i da se problem svodi na veće troškove proizvodnje hrane.

Osjećajući pritisak, neke su vlade u Europi ograničile cijene osnovnih namirnica ili pogurale sporazume s trgovinama mješovitom robom kako bi smanjile troškove što može i pogoršati cijene hrane, upozoravaju neki. Talijanska vlada kaže da će pojačati praćenje cijena bližom suradnjom s 20 regija u zemlji, ali neće nametati takva ograničenja.

Održan je i hitan krizni sastanak zbog visokih cijena tjestenine, no ipak je odlučeno da Vlada neće intervenirati u cijene. ''Najnovija istraživanja cijena tjestenine već pokazuju prve, iako slabe, znakove pada, što je znak da bi u nadolazećim mjesecima mogle značajno pasti'', poručilo je talijansko Ministarstvo gospodarstva.

Pročitajte i ovo Kiša pada, cijene rastu - 2 Udarac po džepu Preskupo voće šokira kupce, loše vrijeme nije jedini razlog: "Sve kulture su pogođene"

''Današnja tjestenina na policama proizvedena je prije nekoliko mjeseci od durum pšenice kupljene po cijenama prije vrhunca rata, kad su i troškovi energije bili niži', navodi se u izjavi Unione Italiana Fooda, udruge koja predstavlja talijanske proizvođače hrane. Visokim cijenama tjestenine pridonijeli su i veći troškovi pakiranja i logistike, navode.

''Cijena tjestenine je u apsolutnom nerazmjeru s troškovima proizvodnje'', upozorio je čelnik talijanske skupine za prava potrošača Assoutenti Furio Truzzi: ''Visoke cijene održavaju se radi veće zarade. Cijene će pasti samo u slučaju značajnog pada potrošnje.''

Stoga je najavljen nacionalni bojkot tjestenine koji počinje 22. lipnja. Talijani su već organizirali sličan, doduše, jednodnevni štrajk 2007. godine kada su cijene porasle za gotovo 20 posto. "Štrajkom makarona želimo vidjeti hoće li zadržavanje tjestenine na policama srušiti cijene, u velikoj anglosaksonskoj tradiciji bojkota robe", poručio je Truzzi.

Pročitajte i ovo Kiša pada, cijene rastu - 2 Udarac po džepu Preskupo voće šokira kupce, loše vrijeme nije jedini razlog: "Sve kulture su pogođene"

Španjolska odgađa naplatu PDV-a na osnovne namirnice

Inflacija muči i Španjolsku, a tamošnja je Vlada odlučila da neće naplaćivati PDV na osnovne namirnice sve dok cijene ne budu ''normalnije''.

Cijene hrane teško su pogodile kućne budžete Španjolaca pa je Vlada 1. siječnja obustavila naplatu 4-postotnog PDV-a na osnovne namirnice kao što su kruh, sir, mlijeko, voće i povrće i žitarice.

Mjera je dio 10 milijardi eura vrijednog paketa, usvojenog u prosincu, a trebala je ostati na snazi do kraja lipnja.

No, ministrica gospodarstva Nadia Calvino objavila je da Vlada neće naplaćivati PDV na osnovne namirnice ni nakon isteka tog roka, a analizira i koje bi još mjere mogle ostati na snazi: ''Mogu potvrditi da ćemo zadržati mjeru obustave PDV-a na osnovne životne namirnice sve dok ne postignemo primjerenije razine cijena. ''

Francuska vlada je postigla tromjesečni sporazum s trgovačkim lancima kako bi oni snizili cijene stotina osnovnih namirnica i druge hrane, a očekuje se da će taj dogovor biti produžen do ljeta.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene