Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udarac po džepu

Preskupo voće šokira kupce, loše vrijeme nije jedini razlog: "Sve kulture su pogođene"

Aktualno Galerija Kiša pada, cijene rastu - 5 Kiša pada, cijene rastu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kiša pada, cijene rastu - 2 Kiša pada, cijene rastu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kiša pada, cijene rastu - 4 Kiša pada, cijene rastu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kiša pada, cijene rastu - 3 Kiša pada, cijene rastu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kiša pada, cijene rastu - 1 Galerija 1/5 >>
Zaštite nema od poskupljenja hrane. Nakon COVID-19, rata u Ukrajini, prošlogodišnje suše i uvođenja eura, stigle su i kiše. Voće i povrće puca i trune. Na tržištu je nestašica pa cijene rastu. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Počela je berba prvih breskvi. Sočni plodovi iz Sarvaša uranili su pet dana. Odmah će na tržište.

U punom rodu svih je 320 stabala. "Nektarine su nam od jakih kiša, puno vlage, počela pucati i bit će sigurno 30 posto za baciti", rekao je proizvođač voća Ivan Jakobić.

Jabuke je napala pepelnica, trešnje su izudarane tučom. Tu su i kukci. Stradalo je i povrće. Sve se odrazilo i na tržište. Kiša pada, cijene rastu.

"Salata stradava. Nenormalan broj puževa se stvara i naravno da trune, što više je kiše unutra - trune", pojasnila je proizvođačica povrća Silva Erceg.

Kilogram mladog krumpira na osječkoj je tržnici dva eura, a kilogram marelica, koje je uništio mraz, rekordnih šest. Loše vrijeme nije jedini uzrok poskupljenjima.

Proizvođačica voća Milica Jakobović je rekla da je cijena jednog sata pet eura, dok je prošle godine bila tri. Financijska prognoza je nepovoljna i za ratare. Kiše su polegle ječam i žito, razvijaju se bolesti, a sve će odgoditi i žetvu.

Kasni žetva

"Vlaga i vjetar učinili su svoje. Trebat će barem tjedan dana sunčanog vremena da bi bilo spremno za žetvu", opisala je stanje s ječmom u Slavoniji reporterka Marina Bešić Đukarić.

Razgovarala je s voćarom i ratarom Stjepanom Zorićem. "Ovo je najkompleksnija godina u smislu agroklimatskih uvjeta - da su sve kulture pogođene u nekoj od nepogoda. Pšenica je možda u najpovoljnijem stanju. Na zapadu i sjeverozapadu je teže jer se voda još nije povukla", pojasnio je Zorić.

Pročitajte i ovo Jagode - 2 sve popularnije Treba li prati jagode sodom bikarbonom? Stručnjakinja otkriva je li riječ samo o pomodnom trendu

Pročitajte i ovo Nevrijeme uništilo urod poljoprivrednicima - 4 Cijene samo rastu Trešnje, jagode, lubenice... Poljoprivrednici očajni, poplave i tuča uništili su im trud: "To nema smisla više ni raditi"

Istaknuo je da je kompleksno i u sektoru voćarstva. "Posebno je koštičavo voće nastradalo. Silne kiše su učinile da su se silne bolesti poput monilije razviju na jagodama, trešnjama, višnjama, breskvama, marelicama. Ljudi ne mogu ući u polja da spriječe tu zarazu", naveo je Zorić.

Šest eura za kilogram marelica, Zorić kaže da je objektivna cijena.  "Marelice 80 posto u Hrvatskoj neće ni biti. I ono što je urodilo - ne može se zaštitom očuvati zbog monilija", zaključio je Zorić.

Više o stanju s voćem i povrćem pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene