Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će se dalje događati?

Tvit o jednoj ženi pokrenuo je veliki međunarodni sukob kojem nedostaje samo vojni dio

Samar Badawi (Foto: AFP)
Samar Badawi (Foto: AFP) Foto: Afp
Kanada je kritizirala Saudijsku Arabiju zbog kršenja ljudskih prava, a uslijedio je čitav niz reakcija.

Sve je počelo tvitom o ljudskim pravima, a onda je svađa Saudijske Arabije i Kanade eksalirala u jedan od najvećih diplomatskih sukoba u povijesti tih dviju država.

Pročitajte i ovo Dan žena - 2 Međunarodni dan žena Žene se suočavaju s diskriminacijom, neravnopravnošću, nejednakošću: "Za isti posao mi smo bile manje plaćene nego muškarci. Iz kojega razloga?" Saudijska Arabija Ministarstvo obrane Europska država nastavila je plaćati milijune na saudijski račun usred najvećeg korupcijskog skandala u povijesti

Saudijska Arabija izbacila je kanadskog veleposlanika, planira povući tisuće studenata i pacijenata iz Kanade te obustavlja letove prema Torontu.

Kanadski premijer Justin Trudeau ne planira se povući. Kanadski profesor političkih znanosti Aurel Braun kaže kako se radi o vrlo oštrim diplomatskim mjerama i sveobuhvatnom sukobu kojemu nedostaje samo vojni dio.

A o čemu se točno radi?

Diplomatski spor počeo je prošlog tjedna kada je kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland na Twitteru izrazila zabrinutost zbog vijesti da je nekoliko društvenih aktivista uhićeno u Saudijskoj Arabiji, uključujući Samar Badawi, aktivisticu za prava žena i sestru zarobljenog blogera Raifa Badawija, čija je supruga državljanka Kanade i živi u Quebecu.

Freeland je 2. kolovoza pozvala na puštanje zatvorenika, a dan kasnije njezin ured tvitao je dodatne kritike i pozvao na oslobađanja Badawi.

Inače, Saudijska Arabija zemlja je koju se stalno označava kao jednu od najgorih kada je u pitanju kršenje ljudskih prava.

A kako je Saudijska Arabija reagirala na te poruke?

Ultrakonzervativna zemlja nije nije olako shvatila te poruke. U nizu ljutitih tvitova saudijski ministar vanjskih poslova kritizirao je Kanadin "negativan i iznenađujući stav" te poručio da se radi o "otvorenom uplitanju u unutarnje poslove Saudijske Arabije".

"Kanada je napravila pogrešku i treba je ispraviti", izjavio je u srijedu ministar Adel al-Jubeir. U cijelom nizu odmazdi pretjeran je kanadski veleposlanik i suspendirani su svi poslovi i trgovina između dviju zemalja.

Čemu ovako brza i ošta rekacija?

Saudijska Arabija uvijek je bila preosjetljiva na kritiziranje ljudskih prava od strane drugih. S oštrim diplomatskim mjerama i protjerivanjem veleposlanika bila je tako suočena Švedska nakon kritika 2015 .godine.

A reakcija prema Kanadi, prema mišljenju stručnjaka, još je stroža.

"Možda vladajuća obitelj želi od Kanade učiniti primjer i poslati poruku u inozemstvo da će kazniti one koji im se budu miješali u unutarnje poslove", kaže profesor Braun.

Također, na čelu je zemlje mladi Mohammed bin Salman, koji vjeruje da radi na modernizaciji zemlje tako što je, između ostalog, dopustio ženama da voze. "Oni to vide kako da se pokušavaju baviti reformama, ali ih se za to ne nagrađuje. Umjesto toga Kanada ih posramljuje. Stoga, ne radi se samo o bijesu, nego i o nedostatku priznanja", kaže Braun.

Ipak, diplomatski spor, prema riječima ministra energetike Saudijske Arabije, ne bi trebao utjecati na prodaju nafte.

A je li to bio mudar potez za Kanadu?

Kanada iza sebe ima cijelu povijest borbe za ljudska prava na međunarodnoj razini. Da kanadski vođe kritiziraju ljudska prava u drugim zemljama, nije iznenađujuće, objašnjava Braun, ali dodaje da je možda problem u činjenici da je zemlja iskoristila jednu javnu platoformu kako bi posramila Saudijsku Arabiju.

"Je li bilo pametno javno ih posramiti umjesto koristiti tihu diplomaciju? Dosadašnji rezultati nisu poželjni", kaže Braun.

Što kažu kanadski saveznici?

Nitko nije javno stao u obranu Kanade, a stručnjaci vjeruju da je razlog strah od gubitka poslova u unosnom saudijskom gospodarstvu.

Koji su sljedeći koraci?

Kako bi se odnosi dviju zemalja popravili, Kanada bi morala izvesti neku zamršenu diplomatsku koreografiju i pronaći poruku koja bi spasila cijelu situaciju, međutim i Trudeau i Freeland jasno su dali do znanja da se Kanada neće ispričati zbog zauzimanja za ljudska prava.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene