Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

NA GVATEMALI

Spektakularne, ali i zastrašujuće snimke: Nova erupcija vulkana Fuego iz domova istjerala tisuće ljudi

Erupcija vulkana Fuego (Foto: AFP)
Erupcija vulkana Fuego (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Erupcija vulkana Fuego (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Peta ovogodišnja erupcija 3763 visokog Fuega, koji se nalazi 35 kilometara jugozapadno od glavnog grada Gvatemale, počela je u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu.

Zbog nove erupcije vulkana Fuego u Gvatemali u ponedjeljak je evakuirano oko 4000 stanovnika okolnih sela jer se strahuje od katastrofe slične onoj u lipnju u kojoj je 194 osoba smrtno stradalo i 234 nestalo.

Pročitajte i ovo Posljedice erupcije vulkana - 1 Lava se slijeva, gore kuće Hrvat za Dnevnik Nove TV s Islanda: ''Sada je problem drugi vulkan koji je erumpirao unutar zida koji je trebao braniti grad'' Island, 14.01.2024. - 2 Kod Grindavika VIDEO Lava se izlila na ulice, vatra guta kuće, stanovnici očajni, hitne službe upozoravaju: "Ne prilazite gradu"

Peta ovogodišnja erupcija 3763 visokog Fuega, koji se nalazi 35 kilometara jugozapadno od glavnog grada Gvatemale, počela je u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu.

Vlasti su proglasile crvenu uzbunu i evakuirano je 3925 stanovnika okolnih sela, rekao je Walter Monroy, zamjenik direktora Nacionalne koordinacije za krizne situacije (Conred).

Više od 2000 ih je smješteno u četiri skloništa koje su organizirale vlasti, dok su ostali kod obitelji i prijatelja, precizirao je taj dužnosnik.

Vulkan izbacuje pepeo više od tisuću metara u zrak kratera i ta prava kiša pepela bi mogla pasti i na turistički grad Antiguu, naveo je Nacionalni institut za vulkanologiju Gvatemale (Insivumeh).

Vulkan izbacuje lavu na oko 500 metara iznad kratera. Aktivnost Fuega je ocijenjena između visoke i jako visoke, rekao je direktor Instituta Juan Pablo Oliva. Ne zna se koliko će trajati erupcija, a prethodna je trajala 4 dana, od 6. do 9. studenoga. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene