Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri financija zemalja članica EU-a odobrili su Španjolskoj dodatnu godinu dana kako bi svoj proračunski manjak svela na ispod tri posto BDP-a, koliko je prema pravilima najviše dopušteno.


Prema prvotnim planovima, Španjolska je trebala svesti svoj manjak na ispod tri posto sljedeće godine. Sada je to produljeno na 2014. godinu. Ove godine španjolski proračunski manjak trebao bi biti 6,3 posto, sljedeće godine 4,5 posto, a 2014. godine 2,8 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna Kriza eurozone nije gotova, najgore vijesti tek stižu Slika nije dostupna Eurozona: Godina napetosti, recesije, nesigurnosti, nezaposlenosti...

>> Španjolskoj prvih 30 milijardi eura krajem mjeseca!

Riječ je o formalnoj odluci koju je dan ranije podržala euroskupina, koja okuplja ministre financija 17 članice eurozone.

Ministri financija eurozone dogovorili su se u noći na utorak o načinu pomoći Španjolskoj, po kojem će prvih 30 milijarda eura kredita dobiti do kraja ovog mjeseca. Riječ je o političkom dogovoru, koji se treba konkretizirati u drugoj polovici srpnja.

Španjolska je krajem lipnja tražila pomoć iz kriznih fondova za rješavanje golemih poteškoća u bankarskom sektoru, a na taj zahtjev eurozona je pozitivno odgovorila i obećala pomoć do 100 milijardi eura.

Španjolska vlada će zauzvrat trebati donijeti novi program fiskalne prilagodbe za 2013. i 2014. godinu. Međunarodni monetarni fond je prošli mjesec pozvao španjolsku vladu da pripremi "jasan i koherentan" plan, koji, između ostaloga, uključuje i podizanje poreza na dodanu vrijednost. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.