Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolska vlada predana je traženju zajedničkog odgovora s drugim političkim strankama na "izazov zagovaranja neovisnosti" u Kataloniji nakon nedjeljnog nezakonitog referenduma, navodi se u ponedjeljak u vladinu priopćenju.


Na sastancima s čelnicima drugih dviju stranaka, Socijalista i centrističke Ciudadanos, španjolski premijer Mariano Rajoy pokazao je spremnost da prouči prijedloge koje su dale druge stranke kako bi se odgovorilo na pitanje Katalonije, reklo je priopćenje.

Vezani članci Mariano Rajoy, španjolski premijer (Foto: AFP) Dan nakon velikih prosvjeda u Barcelonu došao i premijer Rajoy, održao govor pred svega 1500 ljudi Slika nije dostupna Madrid: Puigdemont se mora pojaviti na sudu

U razgovorima s europskim čelnicima u ponedjeljak Rajoy im je zahvalio na njihovoj potpori ustavnom poretku Španjolske, navodi se u priopćenju.

Katalonski predsjednik zatražio je u ponedjeljak međunarodno posredovanje u sukobu u kojem su suprotstavljeni njegova pokrajina i Madrid te zatražio povlačenje snaga reda koje je rasporedila središnja vlast radi sprječavanja zabranjenog referenduma o neovisnosti u nedjelju.

Carles Puigdemont kazao je na konferenciji za tisak u Barceloni kako je odluka o katalonskoj neovisnosti na referendumu legalna i obvezujuća te se mora primijeniti. "Ne želimo traumatični raskid... Želimo novu vrstu razumijevanja sa španjolskom državom".

U nedjelju su policija i civilna garda intervenirali kako bi zaplijenili izborni materijal u biralištima predviđenima za referendum o nezavisnosti Katalonije koji je Ustavni sud zabranio, a pritom su koristili palice i štitove, čak i protiv starijih osoba. Puigdemont je rekao da su 893 osobe zatražile medicinsku pomoć nakon tog nasilja, da je četvero hospitalizirano, a dvoje u kritičnom stanju. (Hina)