Mariano Rajoy i Pedro Sanchez (Foto:AFP)
Mariano Rajoy i Pedro Sanchez (Foto:AFP)

Španjolska vlada predana je traženju zajedničkog odgovora s drugim političkim strankama na "izazov zagovaranja neovisnosti" u Kataloniji nakon nedjeljnog nezakonitog referenduma, navodi se u ponedjeljak u vladinu priopćenju.


Na sastancima s čelnicima drugih dviju stranaka, Socijalista i centrističke Ciudadanos, španjolski premijer Mariano Rajoy pokazao je spremnost da prouči prijedloge koje su dale druge stranke kako bi se odgovorilo na pitanje Katalonije, reklo je priopćenje.

U razgovorima s europskim čelnicima u ponedjeljak Rajoy im je zahvalio na njihovoj potpori ustavnom poretku Španjolske, navodi se u priopćenju.

Katalonski predsjednik zatražio je u ponedjeljak međunarodno posredovanje u sukobu u kojem su suprotstavljeni njegova pokrajina i Madrid te zatražio povlačenje snaga reda koje je rasporedila središnja vlast radi sprječavanja zabranjenog referenduma o neovisnosti u nedjelju.

Carles Puigdemont kazao je na konferenciji za tisak u Barceloni kako je odluka o katalonskoj neovisnosti na referendumu legalna i obvezujuća te se mora primijeniti. "Ne želimo traumatični raskid... Želimo novu vrstu razumijevanja sa španjolskom državom".

U nedjelju su policija i civilna garda intervenirali kako bi zaplijenili izborni materijal u biralištima predviđenima za referendum o nezavisnosti Katalonije koji je Ustavni sud zabranio, a pritom su koristili palice i štitove, čak i protiv starijih osoba. Puigdemont je rekao da su 893 osobe zatražile medicinsku pomoć nakon tog nasilja, da je četvero hospitalizirano, a dvoje u kritičnom stanju. (Hina)