Eurofighter Typhoon, ilustracija (Foto: AFP)
Eurofighter Typhoon, ilustracija (Foto: AFP)

Španjolska će se priključiti francusko-njemačkom projektu borbenih zrakoplova novog naraštaja koji treba zamijeniti Eurofighter i Rafale, priopćilo je u ponedjeljak u Madridu ministarstvo obrane.


Španjolska ministrica obrane Margarita Robles će u tom smislu potpisati pismo namjere s francuskim i s njemačkim kolegom u četvrtak u prigodi NATO-ova sastanka u Bruxellesu, rekao je glasnogovornik.

Vezani članci U Francuskoj zaplijenjeno više od jedne tone kokaina (Foto: AFP) Najveća zapljena u Francuskoj ove godine: Policija pronašla više od tone kokaina vrijednosti 74 milijuna eura Dow Jones (Foto: AFP) Recesija pokucala na vrata SAD-a? Dow Jones pao za 800 bodova

Francusko-njemački projekt počet u srpnju 2017. poznat je kao sustav borbenih zrakoplova budućnosti (SCAF) i treba obuhvatiti borbene zrakoplove nove generacije, bespilotne letjelice, buduće krstareće rakete i bespilotne letjelice koje se kreću "u roju".

Novi borbeni zrakoplov treba 2040.-ih zamijeniti Eurofighter koji se montira u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Italiji te francuski Rafale. Trebao bi konkurirati američkom F-35 ili njegovu nasljedniku.

Suparnik SCAF-u je britanski projekt Tempest koji je povjeren BAE Systemsu i u kojemu sudjeluju Italija i Nizozemska.

U priopćenju objavljenom u prosincu 2018. španjolsko ministarstvo obrane je istaknulo da je "sigurno da će se ta dva projekta na kraju spojiti jer njihov razvoj zahtijeva golema ulaganja". (Hina)