Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar vanjskih poslova Boris Johnson je izjavioda će Velika Britanija stati uz Gibraltar, u svjetlu onoga što oni nazivaju „neprihvatljivo lobiranje" Španjolske u vezi budućnosti Gibraltara.


U petak, dokumenti objavljeni od strane Europskog vijeća pokazali su da će odluke vezane za Gibraltar biti upućeni Španjolskoj vladi iako su stanovnici toga malog teritorija u više navrata referendumima pokazali da itekako žele ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva, ali 97 posto ih je bilo i za to da UK ostane u Europskoj uniji.

Vezani članci Zadnji dan pred Brexitom - 1 Petak je povijesni dan, Velika Britanija izlazi iz EU-a: Što to znači za Hrvate koji žive tamo i što se mijenja? Brexit Zbogom, Europo: Nakon tri i pol godine rasprava koje su duboko podijelile zemlju, Velika Britanija u petak odlazi iz EU-a

Glavni ministar Gibraltara, Fabian Picardo rekao je da je Španjolsko lobiranje za svoje interese u vezi Gibraltara „neprihvatljivo". Johnson je otkrio kako je razgovarao s PIcardom da bi izrazio podršku UK da Gibraltar ostane njihov dio. "Kao i uvijek, Britanija ostaje nezamjenjiva podrška Gibraltaru.", rekao je Johnson.

Clare Moody, zastupnica za Gibraltar i Jugozapadnu Englesku izjavila je da je posao vlade "Da predstavlja narod Gibraltara." Također je rekla da je bila iznenađena kako to nisu učinili u pismu koje su slali u srijedu. "Brine me to što smo na pragu ulaska u najdetaljnije pregovore ovih desetljeća." Zabrinuta je oko takvog previđanja ustavnih aranžmana članstva u Europskoj uniji i ostalih stvari koje bi vlada onda mogla previdjeti u budućnosti.

Christian Hernandez, predsjednik Gibraltarske gospodarske komore, izrazio je nužnost toga da VB „stane čvrsto protiv Španjolskog nasilničkog ponašanja”. Dodao je i kako su bili vrlo jasni više puta u posljednih sto godina kako žele ustavan odnos kao dio Velike Britanije. "Mi ne želimo biti neovisni od Velike Britanije.", uvjeren je.


Španjolska je dugo osporavala 300 godina britanske vladavine Gibraltara. U svojim smjernicama pregovora u vezi Brexita Europsko vijeće identificiralo je buduće aranžmane vezane za Gibraltar kao jedne od svojih 26 temeljnih načela.

U nacrtima piše: „Nakon što je Velika Britanija napusti Uniju, dogovori između Velike Britanije i Europske unije ​​na području Gibraltara ne vrijede bez sporazuma između Španjolske i Velike Britanije.”

No, svih 27 preostalih zemalja EU-a su u stanju staviti veto na dogovore, tako da nije jasno što to znači u praktičnom smislu.