441285
441285
441285
441285
441285

GIBRALTAR RAZMIŠLJA O SUVERENOSTI 96 posto stanovnika glasovalo za ostanak u EU

  • , 24.06.2016., 10:08
  • Autor:
  • komentara

Gibraltar, britanski poluotok s 30.000 stanovnika na jugu Španjolske, masovno je glasovao za ostanak u Europskoj uniji, a nakon što je na referendumu pobijedio 'Brexit' mogao bi biti preispitan odnos s Madridom, s kojim traje 312 godina dug spor oko suvereniteta nad tim teritorijem.

 
 
 
 
Brexit na Gibraltaru (Foto: AFP)
Brexit na Gibraltaru (Foto: AFP)

U četvrtak je 95,9 posto stanovnika Gibraltara glasovalo za ostanak u EU-u na Brexit referendumu a njegov prvi ministar Fabian Picardo rekao je uoči glasovanja kako ono neće utjecati na suverenitet iako bi bilo poželjno da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u bloku 28 zemalja.

No oko 10.000 radnika, ili jedna trećina stanovnika, državljani su EU-a od čega je 7.000 Španjolaca koji svaki dan prelaze mali granični prijelaz pješke ili automobilima iz okolnih španjolskih mjesta.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje upravlja vanjskom i obrambenom politikom, napravilo je od Gibraltara poreznu oazu pa kompanije, napose financijski ulagači otvaraju ondje sjedišta izbjegavajući plaćanje poreza u matičnim zemljama. Ondje ne postoji PDV niti porez na dobit.

Gibraltar, s čije se 430 metara visoke stijene vide obronci marokanskih planina, Španjolci nazivaju britanskom kolonijom te traže vraćanje suvereniteta. U Španjolskoj se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori a Narodna stranka desnog centra premijera Mariana Rajoya, na vlasti od 2011., još je ranije od Ujedinjenih naroda zatražila ukidanje njegovog statusa. Picardo pak tvrdi da je takav stav španjolske vlade dodatno učvrstio njihov britanski identitet.

Na teritorij udaljen 20 kilometara od Afrike, od kuda se može kontrolirati ulaz u Sredozemno more, iskrcali su se 1704. godine anglo-nizozemski vojnici tijekom Rata za španjolsko naslijeđe koji su vodile dvije moćne obitelji Bourbon i Habsburg. Mirom u Utrechtu 1713. Gibraltar je pripao Ujedinjenom Kraljevstvu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se